Nu de buitentemperaturen ver onder de 10°C liggen is het verstandig om kalveren jonger dan drie weken te voorzien van een kalverdekje. In dit artikel leest u waarom en in welke situaties kalverdekjes noodzakelijk zijn, waar u op moet letten bij het gebruik, aan welke eisen kalverdekjes moeten voldoen én voor welke types u bij Quality Calf terecht kunt.

Hoe een kalverbodywarmer kan resulteren in meer melk

De kalverbodywarmer is een veelgebruikt product op diverse melkveebedrijven en dat is niet voor niets. Een kalverbodywarmer beschermt het kalf tegen koude temperaturen en vochtige lucht; zaken waar kalveren niet goed tegen kunnen. Wanneer kalfjes heel jong of ziek zijn hebben ze maar weinig lichaamsvet om hun lichaamstemperatuur mee te reguleren. Bovendien hebben kalveren veel lichaamsoppervlak in verhouding tot hun gewicht. Daardoor verliezen ze bij lage temperaturen snel veel warmte.

Het warm houden van het lichaam kost het kalf dus veel energie. Ook kunnen kalveren verkouden of grieperig worden en soms zelfs longontsteking of diarree krijgen. Allemaal problemen die ten koste gaan van de groei van het kalf. Met een kalverbodywarmer van goede kwaliteit kunt u ervoor zorgen dat het kalf minder energie kwijt is om warm te blijven. Zo kan het kalf (bijna) al zijn energie steken in een goede groei. Uit een Brits onderzoek waarbij 20 van de 40 gezonde kalveren een kalverdekje op kregen, bleek dat de kalveren met dekje tot het eind van de melkperiode meer waren gegroeid. Hoe beter het kalf in de eerste maanden groeit, hoe beter het zijn genetische kwaliteiten benut. Dat resulteert in sterkere melkkoeien met meer melk.

Wanneer wordt een kalverbodywarmer geadviseerd?

Net als wij mensen proberen kalveren, ongeacht de buitentemperatuur, een constante lichaamstemperatuur te behouden. Binnen de comfortzone kost het een kalf geen extra energie om deze lichaamstemperatuur te behouden. Buiten deze zone heeft het dier wél extra energie nodig voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur. De comfortzone van een kalf is afhankelijk van factoren als wind, luchtvochtigheid, zon en boxbedekking (de hoeveelheid stro). Ook de leeftijd van het kalf is hierop van invloed.

Een kalf jonger dan drie weken heeft bij temperaturen onder de 15°C al een hogere energiebehoefte. Bij oudere kalveren treedt dit op bij temperaturen onder de 6°C. Rondom het vriespunt is de energiebehoefte 30% hoger en dit percentage neemt toe bij nog lagere temperaturen.

Bij buitentemperaturen onder de 10°C adviseren wij om kalveren jonger dan drie weken sowieso een dekje op te leggen. Ook bij kalveren die verzwakt zijn en bij kalveren waarbij de stofwisseling bij lage temperaturen ondersteund moet worden, is een kalverbodywarmer in de koude perioden aan te bevelen. De praktijk wijst uit dat het ook zeer goede resultaten oplevert als het kalf het dekje nog even op houdt (tot zo’n zes weken) als het na twee of drie weken in het groepshok komt.

Belangrijke aandachtspunten bij gebruik van de kalverbodywarmer

• Kalveren mogen pas een dekje op als ze droog zijn, dus wanneer de vacht donzig is en niet meer plakt. In de eerste levensuren kunt u het kalf laten opdrogen met een warmtelamp. De afstand tussen het kalf en de lamp moet minstens 60 centimeter zijn.
• Kalverdekjes zijn het meest geschikt bij individuele huisvesting in iglo’s of éénlingboxen. Bij groepshuisvesting of in tweetallen kunnen kalveren aan elkaars dekje zuigen waardoor ze afglijden of de sluitingen open gaan. Met onze kwalitatief betere dekjes geeft dat in de praktijk geen problemen.
• Leg de dekjes niet te lang op en houd een maximum van zes weken aan. Anders ontwikkelt het haarkleed zich niet goed en is het kalf niet goed beschermd als u het dekje afneemt.
• Pas de riemen regelmatig aan de grootte van het kalf aan, dat voorkomt dat ze in de huid snijden. Let ook op schuurplekken in de dekjes. Onder deze plekken kan de huid vochtig zijn.
• Als u de dekjes afneemt als de kalveren fit zijn of de buitentemperatuur stijgt, doe dat dan ’s morgens. Het kalf kan dan overdag wennen aan het klimaat zonder dekje.
• Verwissel dekjes die erg nat of erg vuil zijn geworden door een schoon, droog dekje. Zorg voor voldoende voorraad gewassen dekjes.
• Was de dekjes na elk gebruik in de wasmachine. Uitsluitend reinigen met de hogedrukreiniger of met een borstel en water is niet afdoende. Wel kan dat dienen als voorreiniging om mestresten en dergelijke te verwijderen. Na de reiniging moeten de dekjes goed drogen.
• Ook als de kalveren dekjes dragen, blijft het strooisel de belangrijkste bescherming tegen kou. Blijf dus onverminderd letten op droog en voldoende strooisel.

Waar moeten kalverbodywarmers aan voldoen?

Om de kalveren zo goed mogelijk te kunnen beschermen met behulp van hygiënische dekjes moeten kalverbodywarmers de volgende eigenschappen hebben:
• Wasbaar in de machine op minimaal 50-60°C;
• Gemaakt van ademend materiaal, dit voorkomt overmatig zweten;
• Voorzien van waterafstotend oppervlak;
• De riemen moeten uit zacht materiaal bestaan en mogen niet snijden;
• Bij voorkeur voorzien van snelsluiting, klittenband is moeilijk te reinigen;
• Dekjes moeten met de kalveren ‘meegroeien’ en dus in grootte versteld kunnen worden.

Kalverbodywarmers & kortingsacties bij Quality Calf

Bij Quality Calf is het ons streven om een duurzame, kwalitatieve kalveropfok te realiseren die past bij uw bedrijfsvoering. Wij zijn van mening dat kalverbodywarmers, vanwege alle bovengenoemde redenen in dit artikel, onmisbaar zijn voor een optimale groei van het kalf. Daarom bieden wij u een divers assortiment van verschillende typen kalverbodywarmers aan, zodat u uw kalveren ook onder de koudste temperaturen op een aangename en rendabele manier kunt laten groeien.

Bij ons kunt u terecht voor de volgende maten:
• S = ca. 65 cm
• L = ca. 75 cm
• XL = ca. 80 cm (voor ‘oudere’ kalveren tot een leeftijd van zes weken)

Vanwege het winterse weer lopen er momenteel diverse acties per type kalverdekje. Zo werken we met stapelkortingen die op elk type dekje van toepassing zijn. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden en adviseren u indien gewenst over de beste keuze in uw situatie. Neem gerust contact met ons op of plaats direct uw bestelling!