Biest beschermt het kalf tegen infecties en ondersteunt het immuunsysteem, dat van onschatbare waarde is voor een gezonde start en een goede groei. Daarom zien wij goed biestmanagement als één van de belangrijke voorwaarden voor een hoogwaardige jongveeopfok. In dit artikel lees je meer over de kracht van biest op darmniveau.

Kalveren nemen op hun geboortedag via de biest antistoffen (IgG’s) op die via de darmwand in de bloedsomloop komen. De IgG’s uit biest beschermen het kalf ‘tijdelijk’ tegen ziektekiemen totdat het jonge dier een eigen immuniteit heeft opgebouwd. Hoe hoger de IgG opname, hoe sterker en langer de bescherming. De IgG’s zijn functioneel in de bloedsomloop, maar worden ook weer teruggebracht naar de oppervlaktes van de darm voor lokale afweer.

Ook de overige elementen van biest zijn zeer belangrijk om het kalf van voldoende voeding, energie en groeifactoren te voorzien. Daarom adviseren wij te werken met 100% runderbiest van SCCL om voldoende opname van deze elementen te waarborgen.

Biest-antistoffen als bescherming op darmniveau

Hoe zit het precies met de kracht van biest op darmniveau? De studie van Castro-Alonso et al. (2008) geeft dit mooi weer. Je ziet de IgG beweging in de darm hieronder met de rode markering. Bij de geboorte zijn er nog geen IgG’s in de darm aanwezig. Door de opname van biest op dag 1 worden de IgG’s opgenomen in het bloed. In de daarop volgende dagen worden de IgG’s weer lokaal afgezet en bekleden zij de darm voor lokale bescherming tegen ziektekiemen. Door voldoende biest van goede kwaliteit te voeren worden veel IgG’s gevoerd die lokaal voor een perfecte, natuurlijke ondersteuning van de darmgezondheid zorgen.

Bron: Castro-Alonso et al., 2008 in J. Dairy Sci. 91:2086–2088 doi:10.3168/jds.2007-0814
Short Communication: Apoptosis Regulates Passive Immune Transfer in Newborn Kids

Biest is meer dan IgG

De IgG’s zijn functioneel in de bloedsomloop, maar worden ook weer teruggebracht naar de oppervlaktes van de darm voor lokale afweer. Biest bevat echter niet alleen IgG’s. Het bevat ook andere componenten die pathogenen onschadelijk maken of het immuunsysteem reguleren en de ontwikkeling van het maagdarmkanaal ondersteunen.

Naast antistoffen is biest namelijk rijk aan energie (biestvet en oligosachariden), antibacteriële en ontstekingsremmende elementen (o.a. lactoferrine en lysozymen), PRP’s, voedingsstoffen en natuurlijke groeifactoren (IGF-1) die de darmontwikkeling en gezondheid ondersteunen.

  • Lactoferrine ondersteunt het immuunsysteem onder ander door ijzer te binden zodat bacteriën in groei worden geremd.
  • PRP’s (Prolinerijke Polypeptiden) spelen een belangrijke rol in het reguleren van het immuunsysteem. Deze stoffen kunnen het immuunsysteem extra aanzetten wanneer nodig, maar ook indammen als er te overdreven wordt gereageerd op een pathogeen. Dit doet PRP door middel van verschillende signaalstoffen, ook wel cytokines (boodschappers tussen de afweercellen) genoemd. Ze geven de immuuncellen een extra zetje. Soms worden ze ook wel groeifactoren genoemd.
  • IGF-1 stimuleert de celgroei van het maagdarmkanaal. Het helpt om de oppervlakte van de darmen groter te maken waardoor er zoveel mogelijk voedingsstoffen opgenomen kunnen worden.

Kortom: biest beschermt het kalf tegen infecties en ondersteunt het immuunsysteem dat van onschatbare waarde is voor een gezonde start en goede groei.

Tabel: voedingsstoffen in 1e biest:

Bron: Blum and Hammon, 2000 ; Bonnet et al, 2002 ; Blum ande baumrudket, 2008 ; Fischer et al., 2018

Zomeractie: 4 + 1 gratis!

Wij van Quality Calf adviseren om te werken met 100% runderbiest van SCCL. Onze ervaringen met deze biestvervanger in de praktijk zijn zeer goed. Daarom hebben wij, speciaal voor de alerte melkveehouder die wil bouwen aan een optimale jongveeopfok vanuit de basis, een actiepakket samengesteld:

4 + 1 gratis

Bestel je vóór 18 juli 5 zakken SCCL biestvervanger, dan betaal je er 4. Je bestelling wordt gratis thuisbezorgd door één van onze adviseurs die je daarbij graag voorziet van vrijblijvend advies op maat in de stal of aan de keukentafel. Zo weet je meteen hoe je de SCCL biestvervanger in jouw situatie het beste kunt toepassen.

Nog niet overtuigd of wil je meer weten? Lees onze kennisblogs ‘Repareren aan de voorkant’ en ‘Biest: de gouden sleutel voor een gezonde start’ waarin we uitleggen waarom bijmenging van 100% runderbiest enorm interessant kan zijn voor jou als ambitieuze melkveehouder. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen of mailen voor meer informatie: info@qualitycalf.nl / +31 (0)6 468 868 69.