Op de foto: Ans Spaander, melkveehouder en klant bij Quality Calf

Diarree bij kalveren, vaak veroorzaakt door cryptosporidium, is een enorm probleem voor veel melkveehouders. De aanpak van Quality Calf richt zich op het verbeteren van de kalveropfok in de basis, en sinds kort werken we met een extra stuk ‘gereedschap’ waarmee we crypto bij kalveren en daarmee de kans op kalverdiarree écht kunnen verminderen: AuraCalf. Dit vernieuwende product is ontwikkeld door Ierse wetenschappers en laat onder ruim 350.000 kalveren in Ierland al geweldige resultaten zien. Quality Calf zorgt ervoor dat inmiddels ook in Nederland de eerste moderne melkveehouders van de voordelen van AuraCalf kunnen profiteren.

Het is géén antibiotica. Ook geen symptoombestrijder of wonderpil. Nee, AuraCalf is een wetenschappelijk bewezen product dat een enorme boost geeft aan het immuunsysteem van het kalf. Een natuurlijk product dat niet mag ontbreken in een preventiestrategie om crypto bij kalveren, en daardoor kalverdiarree, voor te zijn én te blijven. De ingrediënten van het product zijn precies zó samengesteld dat de crypto-parasiet geen kans krijgt bij het pasgeboren kalf.

Nieuwe cryptosporidium behandeling voor kalveren

Toediening van AuraCalf is een nieuwe toepassing voor de moderne Nederlandse melkveehouderij. Wat is dan precies nieuw? De productsamenstelling is niet uniek op het eerste oog; wat dit product wél anders en uniek maakt, is de wetenschappelijke component. AuraCalf is ontwikkeld door de Ierse Biotech start-up Auranta, dat in 2013 begon als een project van de University College Dublin (UCD). Een groep microbiologen stortte zich onder leiding van een professor én in samenwerking met een groep Ierse melkveehouders op de problemen rondom de infectiedruk waar veel melkveebedrijven in Ierland mee kampen. Verschillende formulaties werden ontwikkeld, getest in de praktijk en verder doorontwikkeld totdat de melkveehouders tevreden waren met wat ze zagen: levendige kalveren die makkelijk opstarten vanaf de eerste dag, mét blijvend schone kontjes.

Alleen al in Ierland hebben ruim 350.000 kalveren AuraCalf gekregen tijdens de melkperiode de afgelopen paar jaar. In Nederland zijn de eerste moderne melkveehouders inmiddels ook gestart met toediening van AuraCalf. Een gezonde levensstart van het kalf én arbeidsvreugde: dat wil toch iedere melkveehouder?

Crypto bij kalveren voorkomen: start bij de basis

Een duurzame en rendabele kalveropfok begint bij de basis, daar zijn wij bij Quality Calf van overtuigd. Daarom past deze Ierse innovatie ook zo goed bij onze visie. Vanzelfsprekend moet de hygiëne goed zijn, en het biestmanagement op orde. Door AuraCalf dagelijks in vloeibare vorm aan koemelk of kunstmelk toe te voegen blijft diarree buiten de deur omdat je de weerstand van de kalveren ondersteunt vanaf de eerste levensdag. Daardoor krijgen parasieten geen kans en kunnen kalveren succesvol en gezond opgroeien tot duurzame melkkoeien. Dat is waar we het uiteindelijk voor doen.

Inmiddels komen de eerste positieve geluiden tot ons. Melkveehouders die sinds kort zijn gestart met het toedienen van AuraCalf om crypto bij kalveren te voorkomen, ervaren fittere kalveren waar meer pit in zit. De mest is dikker en goed verteerbaar. Diarreeproblemen zijn minimaal – en al zijn ze een dagje toch wat minder fit, ze blijven goed drinken waardoor ze sneller herstellen. De inzet van electrolytenmix en/of diarreestoppers wordt tot een minimum beperkt. En dat scheelt in de portemonnee. Daarnaast lost AuraCalf zeer goed op, wordt het goed gedronken én is het gemakkelijk in gebruik. Ook bij het voeren met een melktaxi.

AuraCalf is award-winnend product

Ondertussen blijft Auranta zich doorontwikkelen met wetenschappelijke studies gericht op kalveren, met inmiddels al een tiental publicaties in wetenschappelijke tijdschriften tot gevolg. Die wetenschappelijke component is precies wat AuraCalf zo uniek maakt. Dat werd ook opgemerkt door één van de grootste kranten van Ierland, The Irish Times. In november 2019 werd Auranta landelijk voorpaginanieuws. Het Ierse onderzoeksteam werd beloond met een Innovatie Award voor “beste nieuwkomer”, wat zorgde voor enorm veel publiciteit binnen én buiten de internationale agrarische sector. En nu brengt Quality Calf deze Ierse parel naar de Nederlandse melkveehouderij!

Zelf ervaren? Neem contact met ons op

AuraCalf past perfect in de kalveropfokstrategie van de moderne melkveehouder die zijn of haar kalveren vanuit de basis de beste start wil bieden. Ben je benieuwd wat de toepassing van AuraCalf voor jouw melkveebedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op; we komen graag bij je langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel naar 0646886869 of mail ons op info@qualitycalf.nl.