Biest wel of niet pasteuriseren? Er bestaan uiteenlopende meningen over dat vraagstuk. Vooropgesteld: ook zonder te pasteuriseren is het mogelijk om een prima biestmanagement en een duurzame kalveropfok te realiseren. Wél pasteuriseren betekent echter meer efficiëntie, minder verspilling, meer controle en een gezondheidsstatus van een nog hoger niveau.
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de bacteriële kiembelasting in biest, gevoerd voor de eerste maal, erg hoog is. Door biest te pasteuriseren worden alle bacteriële en virale pathogene geëlimineerd. Vele van deze pathogenen (ziekteverwekkers) hebben een zeer nadelig effect op de ontwikkeling van het kalf. Door het voeren van gepasteuriseerde biest is de opname van immuunglobulinen significant hoger dan bij het voeren van niet gepasteuriseerde biest. Kortom: een groot voordeel!
Dit zijn de pathogenen die worden geëlimineerd na het pasteuriseren van de biest:
- Salmonella spp.
- Campylobacter jejuni
- Para TBC Mycobacterium avium subsp. Paratuberculose (Johne’s)
- Escherichia coli
- Mycoplasma spp.
- Pasteurella
- Listeria monocytogenes
- Staphylococcus aureus
- Mycobacterium tuberculosis
- Bovine Leukosis Virus
- (M. bovis)
- (Brucella abortus)
Wij zien in de praktijk dat juist de moderne, vooruitstrevende melkveehouder kiest voor pasteuriseren. Hierdoor kan een grote stap gemaakt worden in verdere optimalisatie van zijn of haar kalveropfok en het reduceren van antibioticagebruik.
Wil je meer weten over Quality Calf?
Onze unieke werkwijzeGerelateerde blogs
Blog overzichtKortademigheid bij pasgeboren kalveren: wat nu?
Wat is de oorzaak van diarree bij kalveren?
Hoe voorkom je diarree bij kalveren?
Kortademigheid bij pasgeboren kalveren: wat nu?
Wat is de oorzaak van diarree bij kalveren?
leestijd 1 min
Hoe voorkom je diarree bij kalveren?
leestijd 1 min
Duurzame kalveropfok met maximaal rendement
Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten