Biest

Biest beschermt het kalf tegen infecties en ondersteunt het immuunsysteem, dat van onschatbare waarde is voor een gezonde start en een goede groei. Daarom zien wij goed biestmanagement als één van de belangrijke voorwaarden voor een hoogwaardige jongveeopfok. In ons assortiment bieden wij diverse producten aan die onmisbaar zijn om het biestmanagement op orde te houden en/of naar een hoger niveau te tillen: biestvervangers (van 100% runderbiest) en Colostrum mix van Topro tot biestzakken en refractometers.

Het belang van biest, direct na de geboorte

De samenstelling van biest is uniek. Kwalitatief goede biest voldoet volledig aan de specifieke behoefte van het kalf in de eerste levensdagen. Om het kalf optimaal te beschermen tegen virussen en bacteriën is het van groot belang om in de eerste uren na de geboorte een zo hoog mogelijke IgG opname te realiseren. De antistofopname uit biest is dan namelijk het hoogst. Wij adviseren om in elk geval drie tot vijf dagen na de geboorte biestmelk te voeren, en daarna over te schakelen naar QC Quality Milk.

Kalveren die pas later in de tijd biest krijgen, staan tot die tijd onbeschermd bloot aan ziektekiemen. Deze kalveren zijn na enkele uren al door hun energiereserves heen, met alle gevolgen van dien.

Om deze redenen is het voor een gezonde en duurzame jongveeopfok van belang om het biestmanagement goed op orde te hebben. Onze adviseurs denken graag met je mee over de beste aanpak voor jouw melkveehouderij.

Dé biestvervanger met maar één ingrediënt: 100% runderbiest van SCCL

In ons assortiment vind je ook de unieke 100% runderbiest van SCCL. Deze biestvervanger 100 bevat geen melk-, wei- of eipoeder en zit uiteraard vol biestvet; de belangrijkste energiebron voor het pasgeboren kalf. Deze factoren hebben een positieve invloed op de overlevingskans, gezondheid, groei en toekomstige productiviteit van het kalf.

Meer lezen over biestvervanger? Dat kan in ons kennisblog.