Melkbereiding
Een belangrijk onderdeel van melkverstrekking voor kalveren is de melkbereiding. Het is essentieel om de tijd te nemen voor een goede melkbereiding. (Biest)melk is immers hét voedingsmiddel waar het pasgeboren kalf alle benodigde vitamines, mineralen en antistoffen uit dient te halen. Zorg er daarom voor dat je hier voldoende aandacht en tijd aan besteedt.
In het assortiment van Quality Calf vind je diverse producten die essentieel zijn voor een efficiënte, hygiënische en kwalitatieve melkbereiding; van emmers tot maatbekers en van thermogardes tot melkverwarmers.
De belangrijkste aandachtspunten bij melkbereiding
Voor een goede opname van antistoffen is de juiste samenstelling van biestmelk, biestvervanger of kalvermelkpoeder cruciaal. Het kalf haalt immers alle belangrijke voedingsstoffen uit deze voeding; denk aan energie, eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Een goede melkbereiding draagt dan ook bij aan een gezonde groei van het kalf.
Wanneer je de (biest)melk voor het (pasgeboren) kalf bereidt, is het met name belangrijk om je te richten op de concentratie, de temperatuur en het mengproces van de melk.
- Concentratie: Het is belangrijk om de richtlijnen op de melkpoederzak aandachtig te lezen om te voorkomen dat de verkeerde verhouding tussen poeder en water gebruikt wordt.
- De juiste temperatuur zorgt ervoor dat de melkpoeder goed oplost.
- Een goed mengproces voorkomt dat het kalf een mengsel te drinken krijgt met onopgeloste melkpoeder. Dit wil je voorkomen omdat het kalf anders minder melk kan opnemen en verteren. Aan de andere kant zorgt een te lange mengtijd voor beschadiging van de vitaminen en een verslechterde eiwitvertering.
Melkbereiding bij biestvervanger?
Het kan voorkomen dat de biestmelk van de koe niet voldoende is of dat de kwaliteit ondermaats is. In dat geval is het verstandig om gebruik te maken van een biestvervanger zoals de 100% runderbiest van SCCL. Hoe je deze biestvervanger het beste kunt toepassen, lees je in ons kennisartikel.
Garde RVS 40 cm met ophangoog
Garde / melkklopper RVS 40 cm met ophangoog
Maatbeker melkpoeder (300 gram)
Melkmixer melkverwarmer aluminium 80 cm lang
Ideaal om snel en geleidelijk vloeistoffen te verwarmen. voor de verwarming van elk soort vloeistof van kalvermelk tot wijn. traploze thermostaat (slaat automatisch af).
Melkmixer melkverwarmer RVS 100 cm lang
Ideaal om snel en geleidelijk vloeistoffen te verwarmen. voor de verwarming van elk soort vloeistof van kalvermelk tot wijn. traploze thermostaat (slaat automatisch af).
Slang Förster automaten beker naar pomp 8.0x3.0 (dikke slang)
Slang Förster automaten mengbeker naar speen 7x2.0 TPE (glashelder)
Slang Urban automaten klemventiel siliconen 6.4x9.5
Sponge rubber Förster automaten D:11 mm zwart (voor reinigen slang)
Thermogarde RVS met temperatuurmeter
Bij de aanmaak van kunstmelk is het belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft, zodat het toegevoegde melkpoeder goed kan oplossen. Bij warm aan te maken melkpoeders adviseren wij een aanmaaktemperatuur van 45-50 °C. Bij te lage temperaturen lossen vaak de vetbolletjes niet goed genoeg op en bij een te hoge temperatuur (meer dan 70 °C) worden eiwitten en mineralen in de melk beschadigd.
Sorteren