Biestvervanger met maar één ingrediënt: biest

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 23 januari 2020 - leestijd 4 min

Bij Quality Calf kunt u terecht voor de aankoop van en advies over Calf’s Choice Total® 100. Dit is een natuurlijke biestvervanger met maar één ingrediënt: biest! Volledige biest bevat immers de specifieke combinatie van essentiële eiwitten, biestvet en andere belangrijke factoren die het kalf direct na de geboorte nodig heeft. In dit artikel leest u meer over dit unieke product.

Blog gaat verder onder de afbeelding

Het belang van goed biestmanagement is groot, dat schreven we al in een eerder artikel. Nu kunt u uw biestmanagement optimaliseren met een unieke biestvervanger die volledig bestaat uit koeienbiest. Calf’s Choice Total® 100 bevat geen melk-, wei- of eipoeder en zit uiteraard vol biestvet; de belangrijkste energiebron voor het pasgeboren kalf. Deze factoren hebben een positieve invloed op de overlevingskans, gezondheid, groei en toekomstige productiviteit van het kalf.

Gebruik van de biestvervanger

Calf’s Choice Total® 100 kan op diverse manieren gebruikt worden. Enkele voorbeelden:

  • ½ zak (350g, eindvolume 1L): aanvullend bij onvoldoende volume of lage kwaliteit van de eigen biest;
  • 1 zak (700g, eindvolume 2L): als snelle eerste voeding wanneer eigen biest niet tijdig voorhanden is. Het voordeel van zo’n snelle eerste voeding direct na de geboorte is dat het energieniveau en de eerste immuniteit behouden blijven zodat het kalf direct goed van start kan met thermoregulatie en afweer;
  • 1 ½ zak (1050g, eindvolume 3L): als vervangende voeding voor een kleiner kalf;
  • 2 zakken (1400g, eindvolume 4L): als vervangende voeding voor een groter kalf.

Naast de bekende voordelen van goed biestmanagement zoals een betere kalvergezondheid, optimale benutting van de groeiresultaten, meer arbeidsgemak, meer arbeidsplezier, vermindering van het antibioticagebruik en hogere inkomsten biedt Calf’s Choice Total® 100 ook nog andere voordelen. Zo kan het op dag 1 de eigen biest verrijken bij lage brix waarden. Wanneer de biestvervanger 5 tot 10 dagen aan de melkvoeding wordt toegevoegd geeft dit bovendien een lokaal effect in de darm. Daarmee kan biest ingezet worden als natuurlijke preventieve therapie.

Toenemende vraag naar natuurlijke biestproducten

Calf’s Choice Total® 100 is een product van SCCL uit Canada. Dit bedrijf zamelt biest in van 800.000 koeien om wereldwijd te kunnen voorzien in de vraag naar natuurlijke biestproducten die het biestmanagement optimaliseren. Ook in Europa neemt de vraag naar natuurlijke biestproducten toe. Om hieraan te kunnen voldoen heeft SCCL haar inzamelgebied uitgebreid naar Nederland. Op dit moment zijn al ruim 400 Nederlandse melkveebedrijven aangesloten bij het inzamelprogramma van SCCL. Zij krijgen per kg 1e of 2e melkmaal een vergoeding uitbetaald en worden voorzien van de benodigde faciliteiten om de biest te kunnen conserveren. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Annelie van 'Klooster: annelie.vantklooster@sccl.com, 06-13103262.

Team Quality Calf is groot voorstander van de natuurlijke biestvervanger van SCCL. Biestmanagement is immers één van de onderdelen die bepalen of een pasgeboren kalf later zal uitgroeien tot een rendabele, duurzame, sterke melkkoe. Het gebruik van biestvervanger van volledig koeienbiest draagt bij aan een gezond biestmanagement en is daarmee een onmisbare schakel in een duurzame, efficiënte en gezonde kalveropfok. Meer weten over Calf’s Choice Total® 100? Neem gerust contact op met één van onze kalveropfokadviseurs.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze