Zo past u het ECF kalverdrinksysteem toe

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 15 juli 2020 - leestijd 3 min

Het ECF kalverdrinksysteem van Wennemars stelt het kalf centraal. Nu u heeft gelezen over de unieke open speen en het belang van een goede speenemmer is het tijd om in te zoomen op de praktijk. In dit artikel leggen we u uit hoe u het ECF kalverdrinksysteem kunt toepassen.

Blog gaat hieronder verder

Begin altijd met nieuwe geboren kalveren. Geef ze in de eerste 24 uur 6 á 7 liter kwaliteitsvolle biest met een gemakkelijke speen, het liefst een ruimere gebruikte ECF speen. Deze speen past ook prima op onze Trusti Feeders. Om kalveren de tijd te geven om te wennen aan de speen en ervoor te zorgen dat de kalveren alle melk opdrinken adviseren we om de tweede en derde dag met een aanleeremmer te starten. Gebruik ook hier dezelfde ruimere gebruikte ECF speen.

Start op dag 4 nog één keer met de aanleeremmer. Zet er nadat het kalf een litertje heeft weggedronken een schone ECF speenemmer voor met een nieuwe speen erop. In de praktijk verblijven de kalveren zo’n 14 tot 21 dagen in de éénlingboxen of iglo’s. Verhuizen de kalveren naar het groepshok, neem dan de speen vanuit de ECF 1 drinker mee naar de grotere ECF 6 groepsbar. Hiermee maken we de melkperiode af. Gebruik dus altijd één speen per kalf gedurende de melkperiode. De spenen zijn makkelijk te verwisselen en kunnen zo met het kalf mee naar de groepsbar. Dat betekent één systeem en één speen - en dus geen overgangen meer tussen verschillende spenen.

Doordat alle kalveren inmiddels gewend zijn aan de speen is een overgang uitgesloten. Dit voorkomt stress. Verblijven er slechts 3 of 4 kalveren in het groepshok, dan adviseren we u om de overgebleven gaten af te dichten met een plug of stop. Zorg er altijd voor dat de speen tussen de 60 en 70 cm van de grond hangt. Zo kan het kalf de optimale drinkhouding aannemen. Door de ECF 6 Adaptor te monteren is dit eenvoudig te realiseren. Om deze adaptor te monteren neemt u eenmalig goed de tijd. Vervolgens zet u in één beweging de ECF 6 drinker op de adaptor. Daarna heeft u er voor lange tijd gemak van.

Met de groene knop bovenop de adaptor is de ECF groepsbar eenvoudig te vergrendelen. Zo kunnen de kalveren de ECF 6 drinker niet van het hek stoten.

Wij van Quality Calf zijn overtuigd van het ECF kalverdrinksysteem. We laten u in deze serie van kennisblogs graag nader kennismaken met dit systeem. Heeft u interesse? Bekijk dan gauw onze Enjoy Calf Feeding pagina.

Dit was het derde artikel in onze blogserie. In ons volgende en laatste artikel delen we het succesvolle verhaal van een tevreden gebruiker van het ECF kalverdrinksysteem. Heeft u vragen of wilt u alvast meer informatie over het drinksysteem, neem dan gerust contact met ons op via jurgen@qualitycalf.nl.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Onze unieke werkwijze

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze