Het pasgeboren kalf wil niet drinken, wat kan ik doen?

Diana avatar Quality Calf
Diana Willig 11 december 2021 - leestijd 1 min

Wanneer een pasgeboren kalf niet wil drinken kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld last van een zware geboorte, of een te lange tijd tussen de geboorte en de biestgift. Het kalf heeft hierdoor onvoldoende energie om goed en voldoende te kunnen drinken. In zo’n geval mag de eerste voeding versterkt worden met een sonde.

Blog gaat verder onder de afbeelding

Is het kalf dat niet wil drinken al ouder, dan is de kans groot dat het ziek is of dat het zich niet lekker voelt. Mogelijk is er een ziekteverwekker aanwezig die de darmen aantast en buikkrampen veroorzaakt. Vaak is er dan ook sprake van diarree waardoor het kalf veel vocht verliest. Zorg ervoor dat het kalf altijd toegang heeft tot vers en schoon drinkwater uit open bakjes, eventueel verrijkt met een Electrolytenmix. Daarnaast is het verstrekken van een darmgezondheid ondersteunende mix (Topro DairFix of FOS Rediar) een aanrader: dit helpt de weerstand te verhogen.

Is het kalf verder gezond en fit, maar drinkt het toch slecht? Controleer dan de melkverstrekking en breng in kaart of het kalf op de juiste manier gevoerd wordt.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze