Hoeveel weegt een pasgeboren kalf?

Coen avatar Quality Calf
Coen Bokdam 23 september 2021 - leestijd 1 min

Dit is uiteraard variabel en afhankelijk van onder meer de stierkeuze, droogstand en draagtijd. Gemiddeld genomen wordt er uitgegaan van 41 kg geboortegewicht bij Holstein kalveren.

Het gewicht van een kalf is afhankelijk van..

..verschillende factoren, waaronder het ras, het geslacht, de voeding en de leeftijd van het kalf. Over het algemeen worden kalveren geboren met een gewicht dat varieert van ongeveer 25 tot 45 kilogram. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  1. Pasgeboren Kalveren: Pasgeboren kalveren wegen meestal tussen 25 en 40 kilogram. Dit gewicht kan variëren afhankelijk van het ras. Sommige rassen kunnen lichter of zwaarder zijn bij de geboorte.
  2. Op Groei Leeftijd: Naarmate kalveren ouder worden, groeien ze snel. Binnen enkele weken kunnen ze aanzienlijk in gewicht toenemen. Op een leeftijd van ongeveer 2 tot 3 maanden kunnen kalveren tussen 80 en 150 kilogram wegen, afhankelijk van de voeding en het ras.
  3. Volwassen Gewicht: Het uiteindelijke gewicht van een volwassen koe of stier varieert sterk afhankelijk van het ras. Sommige rassen, zoals Holsteins, kunnen uiteindelijk meer dan 600 kilogram wegen, terwijl andere rassen kleiner blijven, zoals de Dexter, die aanzienlijk lichter is.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze gewichtsindicaties slechts algemene schattingen zijn en dat individuele dieren kunnen variëren. Het monitoren van het gewicht van kalveren is belangrijk voor de gezondheid en groei. Veehouders gebruiken vaak weegschalen om het gewicht van hun dieren regelmatig te meten om ervoor te zorgen dat ze zich goed ontwikkelen en om de voeding en zorg dienovereenkomstig aan te passen.


Blog gaat hieronder verder

Wil je meer weten over Quality Calf?

Onze unieke werkwijze
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze