Melkveehouder Erik Borkus koos voor buisventilatie

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 14 augustus 2020 - leestijd 5 min

In zijn zoektocht naar een nieuwe melkpoederleverancier had Erik Borkus één eis: het moest iemand zijn die de kalveropfok naar een hoger plan kon tillen. Zo kwam de melkveehouder uit Kilder uiteindelijk bij Quality Calf terecht. Het advies van Jurgen om buisventilatie te installeren in de jongveestal gaf voor Erik de doorslag. “Vanaf dag één zijn de kalveren veel actiever.”

Referentie gaat verder onder de afbeelding

Zo’n grote impact had ik niet verwacht!

De melkveehouderij van Erik Borkus telt 155 melkkoeien en ca. 110 stuks jongvee. Hij runt zijn bedrijf met behulp van een medewerker. Sinds januari 2020 voert hij de QC Quality Milk ‘Green’. “Al jaren draai ik gemiddelde resultaten met mijn kalveren. Geen doden of veel zieken, maar wel af en toe koorts of longproblemen. Terwijl mijn bedrijf verder heel goed presteert waren de kalveren dus altijd een aandachtspunt,” vertelt Erik.

“Jurgen stelde tijdens onze eerste ontmoeting voor om een klimaatspecialist te laten komen, voor advies over buisventilatie. Zelf vond ik het altijd al fris in de stal, maar ik stond open voor verbetering.” Toch was Erik in het begin lichtelijk sceptisch. Hij kende immers ook de verhalen over te veel tocht in de stal door toedoen van buisventilatie. Buisventilatie is maatwerk: details als de hoogte van de buis, de plekken voor de gaten en hoe groot die gaten zijn luisteren dan ook nauw.

Na de uitleg van Jurgen en het advies van de klimaatspecialist was Erik overtuigd. “Op basis van berekeningen zouden we een buisventilatiesysteem ontwerpen waarbij er continu verse lucht van buiten wordt aangevoerd. Deze lucht wordt vervolgens goed verdeeld in het gehele strohok waarbij er géén tocht is bij de kalveren. Bovendien moest de opgewarmde ‘vieze’ lucht keurig via de nok worden afgevoerd. Die uitleg sprak mij aan en toen ben ik ervoor gegaan.”

De geur van hooi en stro

“Hoewel ik het niet had verwacht, was ik vanaf dag één enthousiast. Je verandert wel eens vaker wat en meestal zijn de invloeden minimaal. Maar bij de buisventilatie is de impact groot,” aldus Erik. “De kalveren zijn veel actiever, ze glimmen mooi, rennen meer. Ze zijn gewoon vitaler. Dat merk je vooral bij het overplaatsen van de kalveren naar de volgende afdeling. Vroeger ging dat gemakkelijk, nu is het een hels karwei omdat die kalveren zo sterk zijn,” vertelt hij met een lach. De kalveren liggen bovendien verspreid in het U-vormige hok, wat aangeeft dat de luchtkwaliteit overal gelijk is.

Het meest opvallende voor Erik is de frisse lucht; de geur van vers hooi en stro. “Ik dacht altijd dat het kalverhok fris was, maar toen ik na het aanleggen van de buisventilatie binnenstapte en van de ene op de andere dag ineens vers hooi en stro rook, gaf dat een heel goed gevoel. Er bestaat dus duidelijk een verschil tussen ‘gewoon fris’ en de geur van hooi en stro kunnen ruiken.”

Streven naar optimale kalveropfok

Als gedreven melkveehouder is Erik continu bezig zijn werk te optimaliseren. Hij gaat voor maximale groei en wil dat alle schakels kloppen. Een goede kalveropfok bereik je immers niet alleen door de aanleg van buisventilatie, of met het voeren van kwalitatief goede melkpoeder. “Het gaat erom dat je de zwakke schakels eruit weet te pikken. Die moet je aanpakken en daar moet je consistent in zijn. Zo streef ik naar het optimale,” aldus Erik. Over de samenwerking met Quality Calf is hij dan ook zeer te spreken.


Een goede adviseur zorgt ervoor dat ik iets ga veranderen als ‘ie geweest is. En als Jurgen hier is geweest, gebeurt dat. Zo blijven we samen toewerken naar optimale resultaten.

Wilt u meer weten over buisventilatie? Lees dan ons kennisblog of neem gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op

Andere referenties

Referentie overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze