Efficiënte en succesvolle melkverstrekking met het ECF kalverdrinksysteem

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 14 juli 2020 - leestijd 5 min

Goede melkverstrekking is één van de vele belangrijke schakels die nodig zijn om uw kalveropfok naar een hoger niveau te tillen. Het ECF kalverdrinksysteem van Wennemars is hét systeem waarmee u uw kalveren kunt laten opgroeien tot gezonde, productieve melkkoeien.

Blog gaat hieronder verder

Een gezonde en duurzame kalveropfok is altijd een combinatie van diverse schakels die elkaar op de juiste manier versterken. Wij van Quality Calf delen graag onze kennis over deze schakels en bevelen daarbij de systemen en apparaten aan die het gebruiksgemak én het arbeidsplezier van melkveehouders bevorderen. Het ECF kalverdrinksysteem van Wennemars sluit hier naadloos op aan.

Het kalf centraal

Wennemars is expert op het gebied van drinksystemen bij kalveren. Bij het ontwikkelen van hun producten en systemen is er altijd één rode draad: zij stellen het kalf centraal. Met die filosofie dragen zij bij aan het gezond laten opgroeien van uw kalveren tot melkkoeien met een lange levensduur, die efficiënt en probleemloos melk produceren. Dat Wennemars het kalf centraal stelt blijkt onder meer uit de opbouw en werking van het ECF kalverdrinksysteem. Deze is namelijk volledig ingericht op basis van de natuurlijke drinkhouding van het kalf. Daarnaast onderscheidt het drinksysteem zich door het gebruik van een open speen; een zeer uniek aspect dat vele voordelen met zich meebrengt.

De natuurlijke drinkhouding van het kalf

Van nature drinkt een kalf melk met de neus omhoog. Dat is niet voor niets: deze natuurlijke houding zorgt ervoor dat het kalf krachtig kan zuigen wat resulteert in een goede slokdarmsleufreflex. De melk stroomt zo langs de pens naar de lebmaag. Krachtig zuigen produceert speeksel. Speeksel zorgt er weer voor dat de Ph stabiel blijft en dat het kalf niet verzuurt. Het gevolg? Geen voedingsdiarree, geen pensdrinkers, efficiënte vertering van de melk en een betere groei. Resultaten die keer op keer worden bewezen in de praktijk.

Uniek: open speen

Een ander aspect dat het ECF kalverdrinksysteem uniek maakt is de open speen. Veel spenen zijn in de praktijk te lang en buigen omhoog waardoor ze over het gehemelte van het kalf wrijven. De ECF speen is anders. Deze heeft een open verbinding met de melk in de emmer. De speen heeft ook de juiste lengte. Het kalf moet hierdoor net als in de natuur krachtig zuigen met de tong om de speen, waardoor een jong kalf de melk langzaam opneemt.

Een traditionele ventielspeen is aan de achterkant dicht met een balletje, tuitje, klep of pijpje. De speen werkt als een pomp waarbij de melk er alleen aan de voorkant uit kan. Het kalf krijgt hierdoor met een bijtbeweging al melk, met als gevolg dat het te snel te veel melk binnenkrijgt met het risico op verslikken. Bovendien produceert het kalf hierdoor veel te weinig speeksel. Dit resulteert in een ongezonde en inefficiënte vertering.

Met de ECF speen krijgt het kalf de uitdaging om de melk uit de speenemmer te zuigen. Zo doet ze soms wel 3 of 4 minuten over 1 liter melk. Sommige veehouders denken dat dit te moeilijk is voor het kalf, maar juist het tegenovergestelde is waar.

Voordelen van de open speen van ECF:
  • De zuigbeweging is veel natuurlijker
  • De melkstroom komt constant en langzamer
  • Het kalf produceert veel speeksel
  • Kans op verslikken is nihil
  • Goede slokdarmsleufreflex doordat het kalf in een natuurlijke houding drinkt
  • Kalveren zijn na het drinken vermoeid vanwege de krachtsinspanning die zij geleverd hebben; hierdoor gaan ze niet aan elkaar likken of zuigen
  • Veel geld te besparen op o.a. medicijngebruik en arbeid
  • Hygiëne: een open speen is veel eenvoudiger schoon te maken én te houden

Wij van Quality Calf zijn overtuigd van het ECF kalverdrinksysteem. We laten u in deze serie van kennisblogs graag nader kennismaken met dit systeem.

Dit was het eerste artikel in onze blogserie. In onze opvolgende artikelen gaan we in op het belang van een goede speenemmer, de toepassing van het systeem en delen we het succesvolle verhaal van een tevreden gebruiker van het ECF kalverdrinksysteem. Heeft u vragen of wilt u alvast meer informatie over het drinksysteem, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Onze unieke werkwijze

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze