De basis staat nu veel beter dan toen

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 30 oktober 2018 - leestijd 5 min

Toen Quality Calf een paar jaar geleden bij het melkveebedrijf van Gerda en Arjan van der Schaaf kwam, haalden zij weinig rendement uit de stierkalveren. Op advies van Quality Calf voerde Gerda verschillende aanpassingen door op gebied van voeding en verzorging, tot grote complimenten van de veehandelaar. “‘Jeetje, wat heb jij zware kalveren’, zeggen ze sindsdien tegen mij. En dat zie je terug in wat we uitbetaald krijgen.”

Blog gaat verder onder de afbeelding

Toen Quality Calf een paar jaar geleden bij het melkveebedrijf van Gerda en Arjan van der Schaaf kwam, haalden zij weinig rendement uit de stierkalveren. Op advies van Quality Calf voerde Gerda verschillende aanpassingen door op gebied van voeding en verzorging, tot grote complimenten van de veehandelaar. “‘Jeetje, wat heb jij zware kalveren’, zeggen ze sindsdien tegen mij. En dat zie je terug in wat we uitbetaald krijgen.”

Voordat de samenwerking tussen Gerda en Quality Calf begon, was Gerda veel bezig met ‘pleisters plakken’. Het biestmanagement was zwaar onder de maat. Mede daardoor waren er veel problemen met Rota en Crypto en was Gerda genoodzaakt veelvuldig gebruik te maken van antibiotica. “Ik heb bakken Electrolyten-mix gevoerd; allerlei soorten en merken. Inmiddels is dat totaal niet meer nodig. Ik gebruik hooguit nog wat voor het naveltje, dat is alles. Laatst was ik aan het schoonmaken en zag ik die bakken weer staan. Ze staan nu al jaren ongebruikt in de schuur,” vertelt Gerda.

Eerst zien, dan geloven

Het melkveebedrijf van Gerda en Arjan van der Schaaf in Wieringerwerf telt 80 melk- en kalfkoeien en 45 stuks jongvee en levert aan CONO Kaasmakers. Voor Gerda geldt: kwaliteit boven kwantiteit, wat perfect aansluit bij de filosofie van Quality Calf. “Dankzij de goede opfok die we nu hebben zijn onze vaarzen fitter en sterker. Het geeft veel voldoening om te zien dat de vaarzen momenteel liters meer melk zijn gaan geven.”

In het begin was ze wel wat sceptisch, geeft ze aan. “Je kan veel beloven maar ik ben best eigenwijs. Ik wil het eerst zien voor ik het geloof.” Op advies van Quality Calf is Gerda haar stierkalveren, veelal Belgisch blauw, ad libitum QC Quality Milk ‘Yellow’ gaan voeren. De belofte was dan ook dat haar stierkalveren harder zouden groeien en dat daardoor de kostprijs zou dalen. “En dat gebeurde ook. Het ging aanzienlijk beter met mijn kalveren. Daarmee creëer je het vertrouwen en ga je vervolgens ook verder kijken naar andere zaken die je kunt verbeteren.”

Bovendien weet Jacob, Gerda’s vaste adviseur vanuit Quality Calf, op de juiste manier te triggeren. Want bewustwording komt pas wanneer er samen gesignaleerd en gewerkt wordt. “Ik heb het nodig dat iemand gewoon zijn mening geeft en eerlijk is tegen mij. Ik voel me daardoor niet gestraft, maar zie juist de mogelijkheden om betere resultaten te behalen. Ik houd ervan om te sparren. Jacob is heel gedreven en geeft op een hele laagdrempelige manier advies. Hij fungeert als een extra meedenker en geeft fijne tips.”

Bewustwording

Stapsgewijs aan de slag om de algehele kalveropfok te verbeteren en pijnpunten aan te pakken heeft er bij Gerda en Arjan inmiddels toe geleid dat het niveau aanzienlijk is verbeterd. Daarom wordt er op dit moment vooral gefocust op handhaving en bijsturing. Jacob komt regelmatig langs om te signaleren en te reflecteren; iets waar Quality Calf graag tijd voor maakt.

“Je hebt daardoor echt het gevoel dat je samen bezig bent. Als Jacob is geweest valt er bij mij telkens weer een kwartje en dat houdt het samen heel plezierig,” aldus Gerda. “Je wordt gestimuleerd om over dingen na te denken en dat gaat veel verder dan de verkoop van producten alleen. Dat is de kracht van Quality Calf: de tijd ervoor nemen om samen aan de slag te gaan, om daadwerkelijk de juiste resultaten te behalen.”

Bovendien roept Quality Calf niet vanaf de zijlijn wat er moet gebeuren, maar steken de kalveropfokspecialisten samen met de melkveehouder, in dit geval Gerda, de handen uit de mouwen. “Samen signaleren, kritisch zijn en alles bespreken; dat is wat mij zo aanspreekt van Quality Calf. Er wordt naar mij geluisterd en ze komen met oplossingen waarbij ze ook echt waarmaken wat ze beloven. Daar hebben ze mij wel mee over de streep getrokken. Iedereen kan iets verkopen, maar dat is eenmalig. Het gaat om het blíjven leveren van kwaliteit en vertrouwen, en dat doet Quality Calf heel goed.”

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze