Goede huisvesting: bepalend voor de groei en gezondheid van kalveren

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 19 december 2018 - leestijd 5 min

De huisvesting van kalveren staat voor veel melkveehouders niet op de eerste plek, terwijl goede huisvesting bepalend is voor de groei en gezondheid van de dieren. In een stal met ongezond klimaat liggen allerlei gezondheidsproblemen op de loer. Met een gezond stalklimaat en de juiste leefomstandigheden voor uw kalveren kunt u fikse problemen voorkomen.

Blog gaat verder onder de afbeelding

Een ideale kalverhuisvesting beïnvloedt in belangrijke mate de gezondheid van je kalveren en daarmee hun productiepotentieel als latere koe. Naast veel lucht en licht speelt voldoende ruimte hierin een grote rol. Ook voortdurend vrije toegang hebben tot schoon, vers water is essentieel. Tevens is de toegankelijkheid naar de voertrog, geplaatst op de juiste hoogte, van belang. Met een goede huisvesting voorkomt en beperkt u de kans op onder meer luchtwegproblemen, infecties én virussen. Kortom: het geeft u uiteindelijk arbeidsvreugde en arbeidsgemak. Daarom is huisvesting een belangrijke schakel binnen een duurzame kalveropfok.

In dit artikel gaan we dieper in op de vereisten en mogelijkheden voor een ideale huisvesting voor uw kalveren. Heeft u hier vragen over of wilt u advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op.

Huisvesting aangepast op leeftijdsfase

Bij elke leeftijdsfase van het kalf hoort een andere manier van huisvesting. In de eerste zes maanden is het van belang om verspreiding van ziektekiemen binnen het bedrijf zoveel mogelijk te beperken. Daarom moet er goed nagedacht worden over de inrichting van de beschikbare ruimte. Dit kan binnen zijn, maar toepassing van buitenverblijven kan ook een goede optie zijn.

Wij adviseren om kalveren eerst in een eenlingbox of iglo te huisvesten. Wanneer het kalf twee tot drie weken oud is kan het naar een strohok verplaatst worden en pas na 16-20 weken adviseren wij overplaatsing op roosters met ligboxen.

Op veel bedrijven voldoet huisvesting helaas zelden aan de behoeften. Daarom is het goed om samen met team Quality Calf de huisvesting eens onder de loep te nemen. Quality Calf werkt o.a. samen met Schrijver Stalinrichting en CalfOTel en kan u onder meer adviseren over de ideale huisvesting op uw bedrijf.

Quality Calf levert verschillende kalverboxen en iglo’s waarin kalveren zich in optimale gezondheid kunnen ontwikkelen. Op het gebied van huisvesting voeren wij meerdere merken die oog hebben voor details zoals arbeidsefficiëntie, arbeidsvreugde, welzijn, groei, binnen- en buitenopfok, reiniging, comfort en volledige aandacht voor ieder individueel kalf. Dit komt de gezondheid van kalveren ten goede, zorgt voor een prettige werkomgeving én voor minder veterinaire kosten, wat uiteindelijk tot een betere melkproductie leidt op latere leeftijd.

Gezond stalklimaat

Naast de manier van huisvesten is een goed stalklimaat van groot belang voor de optimale gezondheid van uw kalveren. Een optimale leefomgeving is immers niet compleet zonder een goed klimaat. Temperatuurswisselingen, tocht en een onjuiste luchtvochtigheid zetten de deur open voor infecties en virussen; zaken die funest zijn voor een duurzame kalveropfok.

Naast natuurlijke ventilatie wordt er in de praktijk steeds vaker gebruik gemaakt van een Positive Pressure Tube-ventilatie (geforceerde ventilatie middels positieve druk), ook wel buisventilatie genoemd. Een buiten de stal geïnstalleerde ventilator trekt permanent verse lucht aan en transporteert deze via een kunststof PVC-buis naar de stal. In de buis bevinden zich gaten met nauwkeurig bepaalde groottes en posities. Verse lucht komt zo direct in de omgeving van de kalveren. De constructie moet voor elke stal apart worden berekend. Quality Calf werkt al vele jaren samen met een klimaatspecialist die een advies op maat kan geven, specifiek voor uw bedrijf.

Het fokken van een duurzame melkkoe voor de toekomst begint al bij de huisvesting in de eerste weken van het kalf. Quality Calf biedt uitgebreide mogelijkheden op gebied van huisvesting en stalklimaat en kan u adviseren over de opties voor uw bedrijf. Kijk alvast in onze webshop en neem voor meer informatie gerust contact met ons op!

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze