Het belang van een goede speenemmer

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 15 juli 2020 - leestijd 3 min

De moeilijkste periode van de kalveropfok is de eerste 14 dagen. Om groeistops van uw kalveren te voorkomen is het enorm belangrijk om tijdens deze periode goed en hygiënisch te voeren. Schoon drinkmateriaal is hierbij onmisbaar. De speenemmer van Wennemars, behorend bij het ECF kalverdrinksysteem, biedt de hygiëne, het gebruiksgemak en de kwaliteit die daarvoor nodig is.

Blog gaat hieronder verder

Staat u er wel eens bij stil hoeveel tijd u kwijt bent aan het wassen van emmers en het losdraaien en schoonmaken van spenen? En of u dit wel vaak en goed genoeg doet? De hygiëne rondom speenemmers en spenen is voor veel melkveehouders een herkenbaar thema.

In 2016 is Wennemars begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe speenemmer voor kalveren. Over de speen, behorend bij deze speenemmer, heeft u in ons vorige artikel meer gelezen. Deze geeft het kalf de mogelijkheid om langzaam te drinken en veel speeksel te produceren zodat de Ph waarde stabiel blijft.

De speenemmer van Wennemars is ontwikkeld met het oog op goede hygiëne, optimaal gebruiksgemak voor het kalf en een groot schoonmaakgemak voor u als melkveehouder. Deze emmer past op het meest gebruikte ophangsysteem en is voorzien van een deksel. Dit voorkomt vliegen en andere rommel in de emmer. De speen is in de wand van de emmer gemonteerd om de emmer zo glad mogelijk te houden. Dit komt het schoonmaakgemak enorm ten goede. De speen wordt in een holte getrokken waardoor deze altijd in de juiste positie zit en niet kan draaien. Bovendien is de emmer voorzien van een schuine bodem die ervoor zorgt dat alle melk naar de speen stroomt. Tot slot is de ECF speen open aan de achterkant. Wanneer u de emmer uitspoelt, spoelt u dus ook meteen de speen door.

Hygiëne: een zeer belangrijk onderdeel

Hoewel schoonmaken voor veel melkveehouders geen geliefde bezigheid is, is het erg belangrijk om de speenemmer en de speen goed schoon te houden. Gelukkig maakt de speenemmer van ECF het u zeer gemakkelijk. Het systeem legt de nadruk op eenvoudig reinigen en dat blijkt uit verschillende eigenschappen:

  • de speen is open aan de achterkant;
  • de speen hoeft niet te worden gedemonteerd en wordt meteen mee gespoeld;
  • de speen is weggewerkt in de wand van de emmer;
  • weinig restmelk door de schuine bodem;
  • dagelijks even spoelen met warm water en eens per week met een alkalisch middel van de melkmachine is voldoende.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Onze unieke werkwijze

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze