Kalverdekjes: onmisbaar voor een optimale groei

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 18 november 2023 - leestijd 7 min

De koudere dagen komen er weer aan en dat betekent dat wij adviseren om kalverdekjes te gebruiken. Zeker wanneer de dagtemperatuur onder de 10 °C daalt is het tijd om de Cosy Calf bodywarmers weer voor de dag te halen. In dit artikel lees je waarom kalverdekjes onmisbaar zijn voor de groei en ontwikkeling van het kalf.

Blog gaat verder onder de afbeelding

Koude temperaturen en vochtige lucht zijn zaken waar kalveren niet goed tegen kunnen. Zeker als kalveren heel jong zijn of een ziekte onder de leden hebben beschikken ze over weinig lichaamsvet om hun lichaamstemperatuur mee te reguleren. Daar komt nog bij dat het lichaamsoppervlak van kalveren in verhouding tot hun gewicht groot is. Bij lage temperaturen verliezen ze daardoor snel veel warmte. Met andere woorden: het kost kalveren veel energie om hun lichaam warm te houden en dat kan ten koste gaan van de groei en gezondheid van het kalf.

Een kalverdek beperkt temperatuurschommelingen en zorgt ervoor dat het kalf minder energie hoeft te verbruiken om warm te blijven. De energie die daardoor ‘bespaard’ blijft wordt ingezet voor de groei van het kalf en dat zorgt weer voor betere resultaten in de groeicurve. Bovendien wordt de kans op diarree en longontsteking verlaagd.

Wetenschappelijk bewezen voordelen van kalverdekjes

De resultaten van een Brits onderzoek geven goed weer wat de voordelen zijn van het dragen van een kalverdek. In dat onderzoek kregen 20 van de 40 gezonde kalveren een kalverdekje op. Wat bleek: de kalveren met dekje waren tot het eind van de melkperiode meer gegroeid. Hoe beter het kalf in de eerste maanden groeit, hoe beter het zijn genetische kwaliteiten benut. Dat resulteert in sterkere melkkoeien met meer melk.

Wanneer wordt een kalverbodywarmer geadviseerd?

Net als wij mensen proberen kalveren, ongeacht de buitentemperatuur, een constante lichaamstemperatuur te behouden. Binnen de comfortzone kost het een kalf geen extra energie om deze lichaamstemperatuur te behouden. Buiten deze zone heeft het dier wél extra energie nodig voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur. De comfortzone van een kalf is afhankelijk van factoren als wind, luchtvochtigheid, zon en boxbedekking (de hoeveelheid stro). Ook de leeftijd van het kalf is hierop van invloed.

Een kalf jonger dan drie weken heeft bij temperaturen onder de 15°C al een hogere energiebehoefte. Bij oudere kalveren treedt dit op bij temperaturen onder de 6°C. Rondom het vriespunt is de energiebehoefte 30% hoger en dit percentage neemt toe bij nog lagere temperaturen.

Bij buitentemperaturen onder de 10°C adviseren wij om kalveren jonger dan drie weken sowieso een dekje op te leggen. Ook bij kalveren die verzwakt zijn en bij kalveren waarbij de stofwisseling bij lage temperaturen ondersteund moet worden, is een kalverbodywarmer in de koude perioden aan te bevelen. De praktijk wijst uit dat het ook zeer goede resultaten oplevert als het kalf het dekje nog even op houdt (tot zo’n zes weken) als het na twee of drie weken in het groepshok komt.

Bodywarmer kalf: belangrijke aandachtspunten

  • Kalveren mogen pas een dekje op als ze droog zijn, dus wanneer de vacht donzig is en niet meer plakt. In de eerste levensuren kun je het kalf laten opdrogen met een warmtelamp. De afstand tussen het kalf en de lamp moet minstens 60 centimeter zijn.
  • Kalverdekjes zijn het meest geschikt bij individuele huisvesting in iglo’s of éénlingboxen. Bij groepshuisvesting of in tweetallen kunnen kalveren aan elkaars dekje zuigen waardoor ze afglijden of de sluitingen open gaan. Met onze kwalitatief betere dekjes geeft dat in de praktijk geen problemen.
  • Leg de kalverdekjes niet te lang op en houd een maximum van zes weken aan. Anders ontwikkelt het haarkleed zich niet goed en is het kalf niet goed beschermd als u het dekje afneemt.
  • Pas de riemen regelmatig aan de grootte van het kalf aan, dat voorkomt dat ze in de huid snijden. Let ook op schuurplekken in de dekjes. Onder deze plekken kan de huid vochtig zijn.
  • Als je de dekjes afneemt als de kalveren fit zijn of de buitentemperatuur stijgt, doe dat dan ’s morgens. Het kalf kan dan overdag wennen aan het klimaat zonder dekje.
  • Verwissel dekjes die erg nat of erg vuil zijn geworden door een schoon, droog dekje. Zorg voor voldoende voorraad gewassen dekjes.
  • Was de dekjes na elk gebruik in de wasmachine. Uitsluitend reinigen met de hogedrukreiniger of met een borstel en water is niet afdoende. Wel kan dat dienen als voorreiniging om mestresten en dergelijke te verwijderen. Na de reiniging moeten de dekjes goed drogen.
  • Ook als de kalveren dekjes dragen, blijft het strooisel de belangrijkste bescherming tegen kou. Blijf dus onverminderd letten op droog en voldoende strooisel.

Waar moeten kalverbodywarmers aan voldoen?

Om de kalveren zo goed mogelijk te kunnen beschermen met behulp van hygiënische dekjes moeten kalverbodywarmers de volgende eigenschappen hebben:

  • Wasbaar in de machine op minimaal 50-60°C;
  • Gemaakt van ademend materiaal, dit voorkomt overmatig zweten;
  • Voorzien van waterafstotend oppervlak;
  • De riemen moeten uit zacht materiaal bestaan en mogen niet snijden;
  • Bij voorkeur voorzien van snelsluiting, klittenband is moeilijk te reinigen;
  • Dekjes moeten met de kalveren ‘meegroeien’ en dus in grootte versteld kunnen worden.

Kalverdekjes bestellen

Dat kan gemakkelijk en snel in onze webshop.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze