Melkveehouder Annet Jansen over het succesvolle gebruik van het ECF systeem
Ruim 7 maanden verstrekt Annet Jansen de melk aan haar kalveren met het Enjoy Calf Feeding (ECF) kalverdinksysteem van Wennemars. Adviseur kalveropfok Coen Bokdam attendeerde haar destijds op de voordelen, het gebruiksgemak, de gezondheidsaspecten en groeipotentie van het systeem. Met succes: “De kalveren groeien hard en de weerstand en gezondheidsstatus liggen op een hoger level. Ik kan het iedereen aanraden!”
“Het plezier in kalveren voeren is helemaal terug. Je krijgt er zoveel energie van!”
Melkveehouder Annet JansenHet melkveebedrijf van Annet en haar man Erik Jansen, gelegen in Ambt Delden, telt ca. 110 melkkoeien met ca. 60 stuks jongvee. Samen runnen ze het bedrijf waarbij Annet vooral verantwoordelijk is voor het jongvee. Bij de start van de samenwerking met Quality Calf was de uitdaging om de gehele kalveropfok naar een hoger niveau te tillen. Met die insteek gingen we aan de slag. We begonnen met het versterken van de verschillende schakels in de lange ketting die de gehele jongveeopfok behelst. Annet: “Elke dag weer heb ik plezier in het voeren van de kalveren. Je krijgt er zoveel voor terug!”
Op aanraden van adviseur kalveropfok Coen Bokdam maakte Annet kennis met het ECFsysteem. In het begin was ze sceptisch: vanuit de praktijk kreeg ze immers vaak van melkveehouders te horen dat de speen te kort en te stug is én dat de melk er niet snel genoeg in zou gaan. Maar door goed advies en begeleiding van Coen is Annet inmiddels overtuigd. “De kalveren groeien hard, ondervinden weinig diarree, pensverzuring behoort tot het verleden en de weerstand en gezondheidsstatus liggen momenteel op een hoger level,” aldus Annet. “Ik kan het iedereen aanraden.”
Goede toepassing van het systeem
Belangrijk is wel om het systeem correct toe te passen, en dat begint al bij de geboorte. Start met een ‘gebruikte’ ECF speen bij de biestverstrekking, gebruik vervolgens een aantal dagen een aanleeremmer en schakel op dag 3 of 4 over op een nieuwe strakke speen op een ECF1 drinker. Deze nieuwe speen neem je weer mee naar de groepsbar in het strohok waar de melkperiode afgemaakt wordt. Annet heeft tot slot nog een handige tip: sinds kort heeft zij zowel de speenemmers als het deksel voorzien van nummers. Zo weet ze precies welke emmer van welk kalf is. “Protocolmatig werken noemen ze dat in de praktijk,” vertelt ze met een glimlach.
Een tevreden klant die haar kalveropfok naar een hoger niveau heeft weten te tillen én gemotiveerd is om nog meer puntjes op de i te zetten - ook nog eens vol passie en plezier. Dát is waar wij het voor doen. Wij van Quality Calf zien niets liever dan dat!
Wil je meer weten over Quality Calf?
Onze unieke werkwijzeGerelateerde blogs
Blog overzichtWaarom de refractometer onmisbaar is voor elke melkveehouder
Het totaalconcept van Quality Calf heeft de toekomst
De basis staat nu veel beter dan toen
Waarom de refractometer onmisbaar is voor elke melkveehouder
leestijd 1 min
Het totaalconcept van Quality Calf heeft de toekomst
leestijd 3 min
De basis staat nu veel beter dan toen
leestijd 5 min
Duurzame kalveropfok met maximaal rendement
Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten