Nieuw in ons assortiment: mobiele afkalfbox van Topcalf

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 11 mei 2021 - leestijd 3 min

Alle voordelen van natuurlijk contact tussen kalf en koe direct na de geboorte? De First Care box van Topcalf maakt het mogelijk. Deze mobiele afkalfbox is nieuw in het assortiment van Quality Calf. In dit artikel lees je meer over de voordelen en werking van deze kalverenhuisvesting.

Blog gaat hieronder verder

De First Care box van Topcalf is de ideale mobiele afkalfbox. Deze manier van huisvesting maakt natuurlijk contact tussen kalf en koe mogelijk direct na de geboorte, terwijl er geen contact is met omgevingskiemen in het afkalfhok.

Het kalf ligt in de box met een dik pak schoon stro. Hygiëne van de bovenste plank. De koe staat rustig aan het voerhek en kan via het voerhek en de zijwand contact maken met het kalf. Ook kan de koe eventueel gemakkelijk gemolken worden. De afkalfbox is eenvoudig te verplaatsen en te reinigen en is toe te passen op de Topcalf-éénlingbox Mono én Mono XL. Handig!

Hoe werkt het?

De box wordt aan het voerhek bij de moederkoe geplaatst. Het kalf wordt direct na de geboorte in de First Care box gelegd. Doordat de koe met haar kop door het voerhek en door de zijwand van de kalverbox bij het kalf kan, kan ze het kalf schoonlikken. Dit bevordert de ademhaling en de bloedsomloop waardoor het kalf eerder gaat staan. De meeste kalveren staan na ± 1 tot 1,5 uur na de geboorte op eigen benen. Het schoonlikken van het kalf versnelt ook het afkomen van de eerste mest en urine en gaat sterke afkoeling tegen. Daarnaast kan de koe direct starten met ruwvoer eten.

Is het schoonlikken klaar én zit de 1e biestgift erin, dan kan de bovenste helft van de zijwand weer worden teruggeplaatst zodat de zijwand weer compleet is. Hierdoor kan dezelfde kalverbox weer eenvoudig worden gebruikt als ‘normale’ kalverbox en hoeft het kalf niet van box naar box verplaatst te worden. De kalverbox kan vervolgens gemakkelijk worden verplaatst.

Specificaties:
  • Afmetingen: 135 x 100 x 100 (l x b x h)
  • Sterk, verzonken U-frame voor gemakkelijke instap
  • Solide kunststof wanden waarvan een wand deelbaar (horizontaal)
  • Standaard uitneembaar kunststofrooster
  • Verrijdbaar d.m.v. vier zwenkwielen waarvan 2 wielen met rem
  • Standaard met deelbaar voorhek
  • Opbergplaats deelbare wand
Meer weten of een First Care box bestellen?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een bestelling te plaatsen. Bekijk gerust ook ons volledige assortiment kalverhokken in onze webshop.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Onze unieke werkwijze

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze