Raoul over zijn afstudeeronderzoek naar pHom Norway én nieuwe baan als kalveropfokadviseur

Raoul avatar Quality Calf
Raoul Groot Zevert 03 november 2023 - leestijd 7 min

De jeugd heeft de toekomst! Daar investeert Quality Calf graag in. De agrarische scholen zitten vol talenten. Sinds september is één daarvan gestart in het team van Quality Calf, Raoul Groot Zevert. In dit artikel leer je hem beter kennen.

Blog gaat hieronder verder

Raoul is opgegroeid en woonachtig in de Achterhoek. Als jonge knul stroomde de passie voor het boerenleven hem al door de aderen en sinds jaar en dag brengt hij veel tijd door als weekendhulp op een melkveebedrijf in Beltrum. Dit voorjaar had hij geen bedenktijd nodig om “even naar Zweden” te gaan om daar de schouders eronder te zetten tijdens het kuilseizoen.

Dat Raoul een groot praktisch inzicht heeft werd snel zichtbaar tijdens zijn afstudeerstage bij Quality Calf. Ook docenten waren onder de indruk, “...deze student is wakker!” Het hart van Quality Calf ging open. Talent, passie, doorzetten, de juiste vragen stellen. Met twee handen pakte Raoul de uitdaging aan om onderzoek te doen naar de vraag “hoe krijg je meer kracht uit eigen ruwvoer?”

In dit artikel deelt hij zijn eerste indrukken én vertelt hij over de bevindingen van zijn onderzoek naar pHom Norway, voor meer kracht uit eigen ruwvoer. Raoul, welkom in het team!

Kalveren laten opgroeien tot gezonde melkkoeien

Toegevoegde waarde creëren voor melkveehouders. Dat is wat Raoul drijft. “Het doel van mijn werk is om het jonge kalf gezond en vitaal te laten opgroeien tot een gezonde melkkoe. Dat doen we als team door advies uit te brengen, daarbij de gehele bedrijfsvoering mee te nemen maar ook in te zoomen op specifieke gebieden zoals huisvesting en melkverstrekking. De focus ligt daarbij op de eigen melkpoeders en brok van Quality Calf.”

Afstudeeronderzoek naar pHom Norway

De afgelopen maanden dook Raoul voor zijn afstudeeronderzoek in één van de nieuwste producten die exclusief bij Quality Calf verkrijgbaar zijn: pHom Norway.

“Samen met studiegenoot Tom heb ik gekeken naar de invloed van pensbuffers, zoals pHom Norway en natriumbicarbonaat, op de voervertering en voerefficiëntie bij koeien. Hiervoor hebben we flink wat mest bestudeerd en gebruik gemaakt van Smaxtec pH bolussen.”

Het onderzoek naar pHom Norway in een notendop

  • 30 koeien op de proefstal van school, alle 30 voorzien van een Smaxtec pH bolus

  • 4 melkveebedrijven met ambitie die graag voorop lopen bij nieuwe ontwikkelingen

  • Honderden liters mest monsters nemen

  • Mest wegen, zeven, drogen en analyseren

  • 12.000 x 30 koeien = 360.000 metingen van de pH in de pens

  • Melkresultaten verzamelen van de praktijkbedrijven

Er was volop werk en volop actie. Raoul vertelt verder: “Na meermaals droogstoven en wegen van de mest zagen we dat de inzet van pHom Norway zorgt voor een hogere voerefficiëntie. Daarbij zagen we dankzij de inzet van Smaxtec pH bolussen dat koeien die pHom Norway toegediend kregen meer herkauwactiviteit hadden en daardoor een hogere ruwvoerbenutting hadden. Dat betekent dat melkveehouders door inzet van pHom Norway meer uit hun eigen ruwvoer kunnen halen, wat resulteert in een mooie kostenbesparing.”

Wil je meer lezen over pHom Norway? Dat kan hier.

Passie voor melkvee

Als klein jochie kwam Raoul al graag op de boerderij. “Zo’n anderhalve dag per week zit ik zelf ook tussen de kalveren & koeien en dat wil ik blijven doen. Ik vind het belangrijk om dicht bij de praktijk te staan.”

Bij Quality Calf kan hij zijn passie voor het boerenleven en zijn interesse in de voerwereld combineren. “Het jonge team, de korte lijnen, en ook de samenwerking met Gunnewick maken mij enthousiast. Voeding en diergezondheid heeft mijn interesse. Ik kijk ernaar uit melkveebedrijven te helpen om een sterke basis samen verder te verstevigen en ook om te leren van melkvee ondernemers, mijn collega’s en (internationale) partners van Quality Calf.”

Raoul, we zijn blij met jou in ons team en wensen je veel werkplezier toe!


Wil je meer weten over Quality Calf?

Onze unieke werkwijze

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze