15% minder kalversterfte én meer werkplezier dankzij aangescherpt biestmanagement
Willian Tol en zijn vrouw Miriam runnen samen een melkveebedrijf in Zeewolde. Op hun maatschap Dekker houden ze 300 melk- en kalfkoeien en bijbehorend jongvee. Twee jaar geleden startte de samenwerking met Quality Calf. Dankzij een aantal belangrijke wijzigingen in het biestprotocol, waaronder de inzet van SCCL biestpoeder, is de kalversterfte met 15% gedaald. In deze case vertelt Willian hoe we dat hebben aangepakt.
Op het gebied van biestmanagement valt flink wat winst te behalen.
“Voordat we met Quality Calf in zee gingen hadden we veel last van kalversterfte. Die liep op tot wel 20%. We probeerden van alles. Inenten, medicijngebruik vlak na de geboorte… Het hielp allemaal niet.
Toen kwamen we met Jurgen in contact. Hij gaf aan dat hij ons van onze problemen af kon helpen. Samen maakten we de afspraak dat we de kalversterfte zouden terugbrengen naar 5%. Zo gingen we aan de slag met een aantal belangrijke aandachtspunten.
1. Het meten van de brixwaarde in de biest.
Bij alle koeien die gekalfd hebben meten we de brixwaarde in de biest. Die waarde moet minimaal 21% zijn. Inmiddels behoort het meten van de brixwaarde standaard tot ons biestprotocol. Wanneer de brixwaarde onder de 21% is, zetten we SCCL biestpoeder in.
2. ‘Onbeperkt’ biest voeren aan kalveren
We geven onze pasgeboren kalveren minimaal 4 liter biest binnen 3 uur na de geboorte. Als een vaars gekalfd heeft met 2 liter biest vullen we dit aan tot 4 liter met biest uit onze voorraad. Met behulp van de SCCL biestpoeder vullen we de brixwaarde aan tot 21%.
We werken met de SCCL app, waarin we direct kunnen zien hoeveel schepjes biestpoeder nodig zijn. De app is bovendien handig omdat we met meerdere mensen werken op ons bedrijf. Zo is iedereen direct op de hoogte van alle belangrijke informatie.
Bij de eerstvolgende melkbeurt vullen we de biest aan tot 12 liter. We werken daarvoor met doorzichtige speenemmers, zodat we precies kunnen zien hoeveel het kalf drinkt. Als de biestemmer leeg is gaan we over op het schema van de melktaxi. We voeren volop de Quality Milk ‘Green’ van Quality Calf, waar we erg tevreden over zijn. Om de kalveren goed te laten groeien heb je immers melkpoeder van kwaliteit nodig.
We hebben niet alleen de kalversterfte met 15% gereduceerd, ook is voor ons het werkplezier flink gestegen.
Minder kalversterfte, meer werkplezier
Ik kan wel zeggen dat het aanscherpen van ons biestmanagement onze problemen heeft opgelost. We zitten nu op een kalversterfte van 5%, waarbij het nagenoeg altijd om doodgeboortes gaat. Wanneer een enkeling het nu niet redt in de biestperiode, is dat echt een uitzondering. Een half jaar geleden hebben we bovendien een groeimeting gedaan en daaruit bleek dat al onze kalveren boven de gemiddelde groeilijn liggen. Dat is heel mooi.
De inzet van SCCL biestpoeder is niet de goedkoopste manier van voeren, maar je moet naar het totaalplaatje kijken. Door het optimaliseren van ons biestmanagement hebben we niet alleen de kalversterfte met 15% gereduceerd, ook is voor ons het werkplezier flink gestegen. We hebben geen zieke kalveren meer, dat is het voornaamste punt. De ziektedruk die voorheen hoog was én veel tijd opeiste, is nu weg.
Preventief werken in plaats van curatief
Daarbij werken we bijna niet meer met curatieve poedertjes en antibiotica om bijvoorbeeld diarree te remmen. Dat is dankzij ons nieuwe biestprotocol niet meer nodig. We werken nu preventief in plaats van curatief, en dat heeft ontzettend veel voordelen. Bovendien verkopen we de biest die we over hebben terug aan SCCL. De aankoop van SCCL biestpoeder is daardoor voor ons mooi in evenwicht.
Kortom: met de juiste middelen zoals biestpoeder en biestemmers, het juiste protocol, de juiste begeleiding en de discipline om dat vol te houden kun je flink wat winst behalen op het gebied van biestmanagement. Wij zijn daarmee precies de juiste weg ingeslagen. Ik zou het andere melkveehouders dan ook zeker aanraden.”
Wil je meer weten over Quality Calf?
Onze unieke werkwijzeAndere referenties
Referentie overzichtDuurzame kalveropfok met maximaal rendement
Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten