"Het doel op ons bedrijf is veel uit eigen ruwvoer halen"

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 14 november 2023 - leestijd 5 min

Melkveebedrijf De Bokhorst, gevestigd in de Achterhoek, hoort bij “De Blijvers” van de Nederlandse melkveesector. Ze benutten kansen, draaien technisch goed, zijn in balans met een kruidenrijk grasland en halen rendement uit efficiëntie. Én: ze halen veel uit eigen ruwvoer met behulp van pHom Norway. De melkvee-ondernemers namen deel aan ons praktijkonderzoek naar de effecten van dit natuurproduct. In dit verhaal delen ze hun ervaringen met pHom Norway.

Referentie gaat hieronder verder

Melkveebedrijf De Bokhorst wordt gerund door André en Daan Klein Geltink. Het bedrijf telt 73 hectare grond en drijft op optimisme, realisme en ondernemerschap. Ze houden 130 melkkoeien en 70 stuks jongvee, en melken 9.500 kg melk per koe per jaar. Eén van de doelen op het bedrijf is veel uit eigen ruwvoer halen. Op ons advies startten ze afgelopen maart met het toepassen van pHom Norway.

"pHom Norway is een natuurproduct. Daar kan weinig mis mee zijn voor de koe," aldus Daan en André. "Omdat veel uit eigen ruwvoer halen ons doel is op dit bedrijf, stonden we ervoor open om te onderzoeken of pHom Norway daaraan bijdraagt." Tijdens een periode van 3 maanden deden ze daarom mee aan ons praktijkonderzoek. In deze maanden is, bij een stabiel rantsoen, regelmatig mest gezeefd door Raoul en Tom, toen nog studenten van de Aeres Hogeschool. Raoul werkt inmiddels als jongveeopfokadviseur in ons team.

In de mestresultaten worden de verschillen zichtbaar: de grove fractie daalde van 14% naar 8%. Dat betekent: 6% meer kracht uit ruwvoer. “We zien wel reactie van de koeien. De vertering is heel optimaal," voegt André daaraan toe.

De toepassing van pHom Norway

Vergelijk je pHom Norway met natriumbicarbonaat, dan zit je met pHom Norway op de halve dosering. Daan en André gebruiken 100 gram per koe per dag pHom Norway en vervangen daarmee natriumbicarbonaat. In 2022 investeerden de melkveehouders in de Lely Vector: een voerrobot met een speciaal doseersysteem voor mineralen, wat zorgt voor meer flexibiliteit in het rantsoen. Vader en zoon zijn zichtbaar trots op de investering. Ze zien voordelen om op deze manier meer ruwvoer in de koe te krijgen. "Met het Lely Vector systeem kunnen we nauwkeurig doseren en het spul goed op de plek krijgen. We vullen het doseersysteem met pHom Norway en stellen de dosering in. Het doseersysteem heeft een extra vijzel, waardoor het product makkelijk en gelijkmatig wordt gedoseerd."

De Bokhorst

"De koeien voelen zich zichtbaar prettig"

Sinds de inzet van pHom Norway zien André en Daan positieve effecten, ook bij weidegang! Zo laat de trend zien dat het vetpercentage niet onderuit gaat en zelfs ca. 0,15 – 0,20% hoger ligt dan vorig jaar. "Met warm weer of wisseling van het rantsoen heb je vaak een dip in de melkgehalten. Het lijkt erop dat die daling binnen de perken blijft met de inzet van pHom Norway," vertellen ze.

Ook de kwaliteit van de mest is goed: "De mest blijft hartstikke mooi, ondanks de wisseling van het rantsoen en de weidegang. De koeien voelen zich zichtbaar prettig. De mest moet er niet met een boogje vanaf komen, dan gaat het melken al een stuk makkelijker."

Al met al is een sterke basis essentieel om saldo te draaien per liter melk. pHom Norway draagt bij aan die sterke basis.

Het verschil tussen pHom Norway en natriumbicarbonaat

Bij De Bokhorst melken ze PlanetProof. Dat je van pHom Norway minder gebruikt én dat het een natuurproduct is, past de melkveehouders dus wel. "Met pHom Norway vreten de koeien alles netjes op. Natriumbicarbonaat daarentegen is zout en niet zo smakelijk voor de koe. We voeren nu 18 kilo krachtvoer per 100 kg melk, zoveel is dat niet. Doe je het op voedingsniveau goed, dan draai je ook op saldoniveau goed."

In de warme zomermaanden van 2022 zagen Daan en André het melkvetgehalte nog dalen van 4,35 naar 4,14% ondanks een pensbuffer. Met pHom Norway zit het jaarlijkse gemiddelde nu rond de 4,60% vet. Onderstaande afbeelding, afkomstig van pHom Norway geeft de verschillen aan.

Melkvetgehalte pHom Norway

Ook bij De Bokhorst kunnen ze deze trend beamen. En wel dankzij een 'geluk bij een ongeluk', vertelt André: "Het lijkt erop dat pHom Norway bijdraagt aan de balans in de pens om de melkgehaltes op peil te houden. Dat ontdekten we, omdat we vergeten waren het doseersysteem bij te vullen met pHom Norway. Een paar dagen lang was de bak leeg. Ik zag het resultaat direct terug in de melktank: het melkvet was aan het zakken."

"Ga pHom Norway proberen om het zelf te ervaren"

Of André en Daan pHom Norway zouden adviseren aan collega's? André: "We begonnen met een open blik aan pHom Norway en het is ons niet tegen gevallen. Collega's raad ik aan om het eens te proberen en zelf te ervaren." Daan vult aan: "Ik kan wel een mooi praatje houden, maar je moet zelf ervaren of het je past of niet. En zo is het Daan. Dank voor jullie vertrouwen en het delen van jullie verhaal!

Bekijk ook de video waarin Daan en André vertellen over hun ervaringen met pHom Norway en hun bedrijf laten zien.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Onze unieke werkwijze

Andere referenties

Referentie overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze