Zo’n frisse blik van buitenaf voorkomt bedrijfsblindheid
Toen melkveehouders Peter en Erik Pardijs kennismaakten met Quality Calf waren ze niet per se op zoek naar een nieuwe leverancier. “Maar het duidelijke verhaal van Jurgen over duurzame optimalisatie van de kalveropfok sprak ons aan,” aldus Peter.
Inmiddels voeren ze alweer ruim twee jaar de QC Quality Milk ‘Green’ en verschillende kalverbrokken van Quality Calf. Onder meer met de QC Pens Flakes, die sinds kort zijn toegevoegd aan het assortiment, hebben ze bij Maatschap Pardijs goede ervaringen.
Het melkveebedrijf van Erik en zijn zoon Peter Pardijs, gelegen in Lochem, telt +/- 110 Fleckvieh melkkoeien en kalveren. Peter houdt zich voornamelijk met de koeien bezig en Erik verzorgt de kalveren: een prettige wisselwerking tussen twee gedreven melkveehouders.
Allebei konden ze zich al snel vinden in het concept van Quality Calf. De samenwerking begon met Jurgen en inmiddels hebben ze voornamelijk contact met Coen. Zo’n frisse blik van buitenaf houdt je scherp, geven beide heren aan. “Het is fijn dat hij gewoon zegt waar het op staat en adviezen durft te geven. Als je af en toe op je vingers getikt wordt komt dat het bedrijf alleen maar ten goede,” aldus Peter. “Het voorkomt dat je bedrijfsblind wordt.”
Veel aandacht voor biestmanagement
Peter en Erik begonnen zo’n twee jaar geleden met het voeren van de QC Quality Milk ‘Green’. “Om de weerstand van de kalveren naar een hoger niveau te brengen en diarree te verminderen, gaven Jurgen en Coen het advies om meer liters en wat dikker te voeren. Dat gaf al gauw resultaat,” vertelt Peter. Maar met alleen het juiste melkpoeder ben je er natuurlijk nog niet. Alle schakels in de kalveropfok moeten kloppen om een duurzame en gezonde groei te kunnen realiseren. Daarom besloten ze ook de kalverbrokken te voeren én begonnen ze met het meten van de biestwaarden. “Het is voor ons een uitdaging om de biestkwaliteit omhoog te krijgen. Als de kwaliteit ondermaats is voegen we daarom een biestvervanger toe, zodat het kalf in de eerste cruciale uren voldoende antistoffen kan opnemen.”
Aan goed biestmanagement wordt bij Pardijs dan ook veel aandacht besteed. “Het is niet alleen belangrijk dat ze in de eerste 24 uur zoveel mogelijk kwaliteitsbiest binnenkrijgen, je moet het ook zo schoon mogelijk winnen. Zeker in de zomerdag letten we goed op de temperatuur,” aldus Erik. Hij is strikt in het volgen van zijn biestmanagement protocol. Daar begint het voor het kalf immers allemaal mee.
Mede dankzij zijn biestmanagement hoeft Erik vrijwel geen preventieve antibiotica meer toe te dienen bij zijn kalveren. Een zeer waardevolle ontwikkeling. “Het toevoegen van biestvervanger kost natuurlijk geld, maar je biestkwaliteit niet op orde hebben kost uiteindelijk nog veel meer. Voorkomen is beter dan genezen.”
QC Pens Flakes voor de jongste én oudere kalveren
Naast de QC Quality Milk ‘Green’ en de Colostrum Mix die Peter en Erik gebruiken, voeren ze ook de QC Pens Flakes en als opvolgbrok de QC Pens Next. De Flakes dienen sinds kort als vervanging van de QC Pens Pré Start en Dynamic. “Het grote voordeel is dat je maar één soort hoeft te voeren,” vindt Erik. “Voorheen moest je na de melkperiode de overgang maken naar een ander product, maar die Flakes kunnen oudere kalveren ook gewoon verteren.” Peter voegt daaraan toe dat ze sindsdien geen last meer hebben van vogels, omdat de Flakes geen hele maïskorrels bevatten maar maïsvlokken. “De ervaring met de vorige producten was al goed, maar dit geeft nog meer gemak. En de kalveren vreten de Flakes echt met smaak op.”
De samenwerking tussen Quality Calf en Maatschap Pardijs laat mooi zien dat het realiseren van een duurzame kalveropfok meer is dan alleen het gebruik van de juiste producten. Adviseur Coen brengt dan ook eens in de 8 weken een bezoekje aan Erik en Peter, óók als het goed gaat. “Als er een keer problemen zijn is hij er natuurlijk, maar ook als het goed gaat willen we graag scherp blijven,” aldus Peter. “Zijn tips en adviezen zorgen ervoor dat we niet in oude patronen terugzakken. Dat we de goede lijn die we te pakken hebben kunnen voortzetten.”
Bent u ook benieuwd naar wat Quality Calf voor uw melkveebedrijf kan betekenen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend keukentafelgesprek met één van onze adviseurs.
Wil je meer weten over Quality Calf?
Onze unieke werkwijzeGerelateerde blogs
Blog overzichtDaling antibioticumgebruik in de veehouderij
Het totaalconcept van Quality Calf heeft de toekomst
De basis staat nu veel beter dan toen
Daling antibioticumgebruik in de veehouderij
leestijd 1 min
Het totaalconcept van Quality Calf heeft de toekomst
leestijd 3 min
De basis staat nu veel beter dan toen
leestijd 5 min
Duurzame kalveropfok met maximaal rendement
Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten