Biologische vliegenbestrijding met Quality Calf en Boer Beter plaagdierbeheersing

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 11 april 2022 - leestijd 2 min

Vliegen zijn lastig, dat hoeven we geen enkele melkveehouder te vertellen. Ze zoemen, steken, zuigen, brengen ziektes over (o.a. Salmonella, Mastitis, Streptokokken en (zomer)wrang), bevuilen de verlichting en hokinrichting en ze veroorzaken onrust of zelfs stress bij de dieren. Dit kost ‘veel’ geld. Daarom is het van belang om op tijd te beginnen met vliegenbestrijding.

Blog gaat hieronder verder

Sinds afgelopen jaar biedt Quality Calf, naast Neporex en andere gangbare vliegenbestrijdingsproducten, ook biologische vliegenbestrijding aan in samenwerking met Boer Beter plaagbeheersing.

Toenemende vraag naar biologische oplossingen

In de moderne veehouderij ligt de focus meer en meer op antibiotica reductie, dierwelzijn, levensduurverlenging, etc. Een gezonde en veilige omgeving voor mens en dier en een duurzaam milieu worden steeds belangrijker. Vliegenbeheersing is een groot onderdeel daarvan. Naast of in plaats van chemische bestrijding met Neporex wordt er de laatste jaren in toenemende mate gewerkt met natuurlijke vijanden, namelijk de roofmijten, roofvliegen en de sluipwespen. Deze biologische manier van vliegenbestrijding blijkt in de praktijk ook zeer succesvol, mits toegepast met het juiste protocol.

Pilot met Boer Beter plaagdierbeheersing in 2021

Quality Calf draaide vorig jaar een pilot met de biologische vliegenbestrijding van Boer Beter plaagdierbeheersing. Boer Beter heeft jarenlange ervaring in biologische vliegenbestrijding; door hun expertise met die van ons te bundelen kunnen we voor de vooruitstrevende melkveehouder een biologische oplossing bieden voor een ‘vliegenvrije’ melkveehouderij. De ervaringen in deze pilot zijn goed: diverse klanten kiezen ook dit jaar voor biologische vliegenbestrijding in de vorm van roofvliegen en sluipwespen.

Lees bijvoorbeeld de ervaring van melkveehouder Ellen Voerman van firma Dekker:

“Op onze melkveehouderij maken we gebruik van roofvliegen en sluipwespen. Elke 4 weken ontvangen we een lading die we uitzetten in de strohokken en boven de roosters. Slechts een paar minuutjes werk. Biologische vliegenbestrijding heeft twee grote voordelen ten opzichte van ‘traditionele’ vliegenbestrijding. Allereerst maak je geen gebruik van een chemisch product. Dat voelt toch een stuk beter voor de kalveren. Ten tweede is het toepassen van deze vliegenbestrijding een stuk minder zwaar. Je hoeft geen product te mengen in een emmer of gieter. Het enige wat je hoeft te doen, is de kokers bevestigen op de juiste plek in de stal, of op de goede plek uitstrooien in het strohok. Wij zijn tevreden!”

Biologische vliegenbestrijding
Interesse?

Ook ervaren of biologische vliegenbestrijding iets voor jou is? Neem gerust contact op. Samen stellen we een specifiek vliegenbestrijdingsplan op, waarna we middels begeleiding en frequente bezoeken betrokken blijven en in de gaten houden of de opgezette strategie werkt in de praktijk. Laat van je horen via info@qualitycalf.nl of bel naar 0573 450 435.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Onze unieke werkwijze

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze