Minder ziektekiemen in jongveestal dankzij buisventilatie

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 12 juli 2019 - leestijd 5 min

Naast goede voeding en huisvesting is een goede ventilatie van de kalverstal van levensbelang. Uiteraard kan een kalf niet zonder frisse lucht, maar weet u ook wat de juiste balans is tussen tocht en luchtverversing in uw stal? Wanneer u te maken heeft met condensatie op de muren, zwetende dieren of de geur van ammoniak, is de kans groot dat het klimaat in de stal uit balans is. Dat vergroot sterk de kans op infecties én kost (heel) veel groei (wat weer niet goed is voor uw portemonnee).

Blog gaat verder onder de afbeelding
Door toepassing van een eenvoudig buisventilatie (overdruk)systeem kan al een hele verbetering optreden. In dit artikel vertellen we u hier meer over.

Een systeem van overdruk buisventilatie (kortweg buisventilatie) zorgt continu voor de aanvoer van verse lucht dichtbij de dieren in een stal. Ook brengt het de luchtvochtigheid omlaag. Daardoor krijgen ziektekiemen veel minder kans.

Buisventilatie is sterk in opkomst in Nederland, zowel in de jongvee- als in de rundveestallen. Rondom het jaar 2000 is buisventilatie in de VS ontstaan om luchtweginfecties bij rundvee te voorkomen. Al snel werd ontdekt dat het ook hittestress bij melkvee beperkt. Kortom: bijna 20 jaar ervaring laat zich spreken.

Hoe werkt buisventilatie?

Het principe van de buisventilatie is bij alle leveranciers min of meer hetzelfde. Een geluidsarme ventilator in de buitengevel zuigt constant verse buitenlucht aan. Dat creëert overdruk in een pvc-buis of opblaasbare slurf in de stal. Via gaten in de buis/slurf wordt frisse lucht richting de kalveren geblazen. Op deze wijze wordt de gehele luchtinhoud, inclusief de dode hoeken van de jongveestal, vier keer per uur ververst. Wat de ventilatiecapaciteit, de diameter en het gatenpatroon in de buis moet zijn is per stal verschillend. Dit is dan ook maatwerk.


Quality Calf werkt samen met een erkende ventilatiespecialist. Met een speciaal softwareprogramma maakt deze specialist op basis van de inhoud van de stal, de stalindeling, het aantal dieren en de leeftijd van de aanwezige dieren een berekening. Het advies en rekenwerk dat wordt toegepast voor de buisventilatie is afkomstig van de Universiteit van Wisconsin-Madison.

De grote voordelen van buisventilatie

Zoals we al eerder schreven neemt de belangstelling voor buisventilatie in Nederland verder toe. En dat is niet voor niets, want het systeem heeft grote voordelen. Bij natuurlijke en andere mechanische ventilatiesystemen lijkt het op het oog fris in de stal, maar de lucht dichtbij de grond staat vaak stil en bevat (zeer) hoge concentraties bacteriën. Buisventilatie verhelpt dat probleem. Het levert frisse lucht op de juiste plek in de stal. Bijvoorbeeld ook op 50 tot 80 centimeter boven de grond waar de kalveren liggen.

We streven bij jongvee naar een windsnelheid van 0,25 tot 0,3 meter per seconde op 1,20 m hoogte. Dat is onder de tochtgrens. Een goede afvoer van de (opgewarmde) lucht is uiteraard ook zeer belangrijk. Een open nok of een kleine ventilator boven in de stal is hiervoor essentieel.

Zorgvuldige kalveropfok

Buisventilatie helpt om longinfecties bij jongvee te voorkomen. In de praktijk zijn longinfecties doodsoorzaak nummer 2, na infecties die diarree veroorzaken. Slechte lucht met verhoogde concentraties ammoniak en ziektekiemen geven blijvende beschadigingen van longweefsel bij kalveren. Een luchtweginfectie beperkt de groei en ontwikkeling van een kalf meer dan een darminfectie. Door een vertraagde groei in de eerste 40-60 levensdagen zullen deze kalveren later als melkgevende koe tot wel 20% minder melk produceren. Dat kost dus heel veel geld. Zeker nu bedrijven onder invloed van de huidige fosfaatwetgeving beduidend minder jongvee aanhouden, is een zorgvuldige kalveropfok nog belangrijker geworden.

Winter en zomer

In de winter, bij lage dag- en nachttemperaturen, daalt de staltemperatuur door het toevoegen van buitenlucht. Het advies van Quality Calf is om tijdens koude dagen uw fokkalveren te wapenen middels een dik pak stro en een kalverbodywarmer.

In de zomer zorgt buisventilatie vanzelfsprekend voor beperking van hitte(stress) en een vermindering van de vliegenpopulatie. Vliegen hebben namelijk een grote hekel aan luchtbeweging.

Buisventilatie via Quality Calf

Toepassing van buisventilatie bij jongvee verlaagt het antibioticumgebruik, vermindert de dierenartskosten, verlaagt de kans op ademhalings- en luchtweginfecties en draagt mede bij aan verlaging van de afkalfleeftijd van de vaarzen en dat levert op langere termijn meer melk op. Inmiddels draait het buisventilatiesysteem dan ook al bij tientallen klanten van ons. Allen zijn zij hier uiterst tevreden over.

Quality Calf is gespecialiseerd in het formuleren van specifiek, persoonlijk advies op gebied van ventilatie. Neem voor advies - zeker in deze warme zomerdagen - gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze