Biestmanagement in de zomerhitte: inzet van SCCL biestpoeder

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 07 juli 2023 - leestijd 6 min

Voor een sterke start van het kalf is voldoende biest van hoge kwaliteit, en dus goed biestmanagement, onmisbaar. Helaas is biest niet altijd tijdig beschikbaar; koeien geven soms te weinig of de kwaliteit valt tegen. En soms kunnen ziektekiemen ondanks goed biestmanagement toch de overhand krijgen, met een negatief effect op de (darm)gezondheid en de groei van het kalf tot gevolg. Zeker in tijden van zomerhitte is een goed biestprotocol, met aanvulling van SCCL biestpoeder, van levensbelang.

Blog gaat verder onder de afbeelding

In dit artikel gaan we dieper in op de volgende thema's:

  • Waarom de focus op biest, zeker tijdens hittestress, zo belangrijk is;
  • De werking van biest en de opname van antistoffen door kalveren;
  • De gevolgen van hittestress bij kalveren voor de biestopname;
  • Hoe 100% runderbiest van SCCL daarbij kan helpen.

Waarom is de focus op biest tijdens hittestress zo belangrijk?

Biest is de 'gouden sleutel' voor een gezonde start. Met een scherpe mindset rondom biest is enorm veel winst te behalen.

Het kan een uitdaging zijn om kalveren sterk en gezond de eerste 14 dagen door te krijgen, zeker bij hoge temperaturen. Pasgeboren kalveren zijn extra vatbaar voor ziektekiemen uit de omgeving. Daardoor kan diarree of een longontsteking al op jonge leeftijd de kop opsteken.

Om ieder kalf de beste start te geven is de combinatie van een goede droogstand, het juiste biestmanagement protocol, de hygiëne rondom de geboorte, de afkalfstal en het gebruik van éénlingboxen van essentieel belang. Zo zorg je voor een zo laag mogelijke ziektedruk wat resulteert in een optimale weerstand.

Antistoffen opnemen uit biest: hoe zit het ook alweer?

Kalveren nemen op hun geboortedag via de biest antistoffen (IgG’s) op die via de darmwand in de bloedsomloop komen. Een IgG bindt zich met één kant aan de bacteriën en virussen, en met de andere kant aan een immuuncel die helpt om de bacterie of het virus op te ruimen. Dit doet de immuuncel door het virus of de bacterie zelf te doden, of door hulptroepen te activeren om de ongewenste bezoeker te doden.

Om het kalf optimaal te beschermen tegen virussen en bacteriën is het van groot belang om in de eerste uren na de geboorte een zo hoog mogelijke IgG opname te realiseren. Hoe hoger de IgG opname in de eerste uren na de geboorte, hoe sterker en langer de bescherming.

De studie van Fischer et al., (2018) geeft dit mooi weer in onderstaande grafiek. In deze studie werd de IgG concentratie onderzocht in het bloed van drie groepen kalveren:

  1. Een groep kalveren die een eerste biestvoeding direct na geboorte kreeg
  2. Een groep die pas na 6 uur biest kreeg
  3. Een groep die pas na 12 uur biest kreeg

De IgG concentratie in het bloed was het hoogste bij de kalveren die direct na de geboorte biest kregen. Deze kalveren zijn direct beschermd tegen ziektekiemen uit de omgeving en krijgen tevens de energie die ze nodig hebben om op te warmen. Zie hieronder in de grafiek het effect van het vertragen van biestvoeding op passieve overdracht en darmbacteriële kolonisatie bij Holstein kalveren.

Fisher et al., 2018
Bron: Fisher et al., 2018 in J. Dairy Sci. 101 :3099–3109 https://doi.org/ 10.3168/jds.2017-13397 Effect of delaying colostrum feeding on passive transfer and intestinal bacterial colonization in neonatal male Holstein calves


Zo snel mogelijk biest verstrekken

Deze onderzoeksresultaten onderstrepen het belang van zo snel mogelijk biest verstrekken in de praktijk, via een speen, direct na de geboorte. Wij adviseren om bij voorkeur binnen half uur maar toch zeker binnen 2 uur voldoende biest te verstrekken. Je zult merken dat het kalf dan gemakkelijker 3-4 liter biest weg drinkt. Biestvet is immers de belangrijkste energiebron voor het pasgeboren kalf.

Tekort aan biestmelk onder warme weersomstandigheden

Wanneer de temperaturen boven de 25-30°C liggen, vraagt dat veel van de droogstaande koeien. Vooral de opname van voldoende ruwvoer (d.s.) en mineralen komt hierdoor in het gedrang, en dat geldt voor het pasgeboren kalf net zo.

In de praktijk blijkt dat pas afgekalfde koeien onder (zeer) warme weersomstandigheden vaak een tekort aan biestmelk hebben. In 9 van de 10 gevallen blijkt de brixwaarde ook nog eens 15-20% lager te zijn. Tel daar het verminderde adsorptievermogen van de antistoffen (igG’s) in de bloedbaan bij op vanwege ‘hittestress’ bij kalveren, en het is vragen om problemen.

Om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen en in te perken adviseren wij de inzet van biestpoeder ter aanvulling van eigen biest op dag 1, of ter ondersteuning van jonge kalveren vanaf dag 2 t/m 14.

De afgelopen jaren hebben we tijdens hartje zomer bij hoge temperaturen en hittestress vele positieve ervaringen opgedaan met de inzet van 100% runderbiest van SCCL. Dit product bevat geen melk-, wei- of eipoeder en zit uiteraard vol biestvet; de belangrijkste energiebron voor het pasgeboren kalf. Deze factoren hebben een positieve invloed op de overlevingskans, gezondheid, groei en toekomstige productiviteit van het kalf.

Lees alles over deze biestvervanger in ons kennisartikel: Biestvervanger met maar één ingrediënt: biest!

SCCL biestpoeder inzetten en bestellen

Hoe SCCL biestpoeder het best ingezet kan worden, lees je in dit artikel. Daar vind je 3 mogelijke voerstrategieën. Heb je behoefte aan een adviseur die persoonlijk meedenkt over de situatie op jouw melkveehouderij? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Direct SCCL biestpoeder bestellen? Dat kan via onze webshop: SCCL biestpoeder bestellen.

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze