‘Repareren’ aan de voorkant? Dat kan met 100% runderbiest van SCCL

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 24 juni 2021 - leestijd 4 min

Voor een sterke start van het kalf is voldoende biest van hoge kwaliteit, en dus goed biestmanagement, onmisbaar. Helaas is biest niet altijd tijdig beschikbaar; koeien geven soms te weinig of de kwaliteit valt tegen. En soms kunnen ziektekiemen ondanks goed biestmanagement toch de overhand krijgen, met een negatief effect op de (darm)gezondheid en de groei van het kalf tot gevolg.

Blog gaat verder onder de afbeelding

Daarom werken wij graag met 100% runderbiest van SCCL. Zéker tijdens hartje zomer en bij hoge temperaturen, want dan ligt hittestress op de loer. De gevolgen daarvan kunnen funest zijn voor een gezonde jongveeopfok. In dit artikel geven we je meer informatie over de gevolgen van hittestress bij kalveren voor de biestopname, hoe runderbiest van SCCL daarbij kan helpen én we sluiten af met een aantrekkelijke zomeractie: Bestel 4 zakken SCCL biestvervanger en ontvang de 5e er gratis bij!

Tekort aan biestmelk onder warme weersomstandigheden

De afgelopen weken hebben we het belang van voldoende vers en schoon drinkwater en het voorkomen van hittestress bij kalveren onder de aandacht gebracht. Eén van onze tips was: versterk de (biest)melk een aantal dagen met een biestvervanger; dit verhoogt de weerstand.

De afgelopen weken lagen de temperaturen ver boven de 30°C. Dat in combinatie met een hoge relatieve vochtigheid vraagt enorm veel van de droogstaande koeien. Vooral de opname van voldoende ruwvoer (d.s.) en mineralen komt hierdoor in het gedrang, en dat geldt voor het pasgeboren kalf net zo.

In de praktijk blijkt dat pas afgekalfde koeien onder (zeer) warme weersomstandigheden vaak een tekort aan biestmelk hebben. In 9 van de 10 gevallen blijkt de brixwaarde ook nog eens 15-20% lager te zijn. Tel daar het verminderde adsorptievermogen van de antistoffen (igG’s) in de bloedbaan bij op vanwege ‘hittestress’ bij kalveren, en het is vragen om problemen.

Inzet van 100% runderbiest van SCCL: zeer positieve ervaringen

De afgelopen jaren hebben we tijdens hartje zomer bij hoge temperaturen en hittestress vele positieve ervaringen opgedaan met de inzet van 100% runderbiest van SCCL. Dit product bevat geen melk-, wei- of eipoeder en zit uiteraard vol biestvet; de belangrijkste energiebron voor het pasgeboren kalf. Deze factoren hebben een positieve invloed op de overlevingskans, gezondheid, groei en toekomstige productiviteit van het kalf. Lees alles over deze biestvervanger in ons kennisartikel: Biestvervanger met maar één ingrediënt: biest!

Zomeractie: 4 + 1 gratis!

Wij van Quality Calf adviseren om te ‘repareren’ aan de voorkant. Dat kan met 100% runderbiest van SCCL! Speciaal voor de alerte melkveehouder die, net als wij, wil bouwen aan een optimale jongveeopfok vanuit de basis, hebben we een actiepakket samengesteld:

4 + 1 gratis

Bestel je vóór 18 juli 5 zakken SCCL biestvervanger, dan betaal je er 4. Je bestelling wordt gratis thuisbezorgd door één van onze adviseurs die je daarbij graag voorziet van vrijblijvend advies op maat in de stal of aan de keukentafel. Zo weet je meteen hoe je de SCCL biestvervanger in jouw situatie het beste kunt toepassen.

Nog niet overtuigd of wil je meer weten? De komende weken leggen wij je in verschillende kennisblogs uit waarom bijmenging van 100% runderbiest enorm interessant kan zijn voor jou als ambitieuze melkveehouder. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen op +31 (0)6 468 868 69 of mailen voor meer informatie.

Meer lezen over biest? Lees ons blog: "Biest: de 'gouden sleutel' voor een gezonde start".

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated LR 1

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze