‘Repareren’ aan de voorkant? Dat kan met 100% runderbiest van SCCL

Jurgen avatar Quality Calf
Jurgen Verheijen 24 juni 2021 - leestijd 3 min

Voor een sterke start van het kalf is voldoende biest van hoge kwaliteit, en dus goed biestmanagement, onmisbaar. Helaas is biest niet altijd tijdig beschikbaar; koeien geven soms te weinig of de kwaliteit valt tegen. En soms kunnen ziektekiemen ondanks goed biestmanagement toch de overhand krijgen, met een negatief effect op de (darm)gezondheid en de groei van het kalf tot gevolg.

Blog gaat verder onder de afbeelding

Daarom werken wij graag met 100% runderbiest van SCCL. Zéker tijdens hartje zomer en bij hoge temperaturen, want dan ligt hittestress op de loer. De gevolgen daarvan kunnen funest zijn voor een gezonde jongveeopfok. In dit artikel geven we je meer informatie over de gevolgen van hittestress bij kalveren voor de biestopname, hoe runderbiest van SCCL daarbij kan helpen.

Tekort aan biestmelk onder warme weersomstandigheden

De afgelopen weken hebben we het belang van voldoende vers en schoon drinkwater en het voorkomen van hittestress bij kalveren onder de aandacht gebracht. Eén van onze tips was: versterk de (biest)melk een aantal dagen met een biestvervanger; dit verhoogt de weerstand.

De afgelopen weken lagen de temperaturen ver boven de 25°C. Dat in combinatie met een hoge relatieve vochtigheid vraagt enorm veel van de droogstaande koeien. Vooral de opname van voldoende ruwvoer (d.s.) en mineralen komt hierdoor in het gedrang, en dat geldt voor het pasgeboren kalf net zo.

In de praktijk blijkt dat pas afgekalfde koeien onder (zeer) warme weersomstandigheden vaak een tekort aan biestmelk hebben. In 9 van de 10 gevallen blijkt de brixwaarde ook nog eens 15-20% lager te zijn. Tel daar het verminderde adsorptievermogen van de antistoffen (igG’s) in de bloedbaan bij op vanwege ‘hittestress’ bij kalveren, en het is vragen om problemen.

Inzet van 100% runderbiest van SCCL: zeer positieve ervaringen

De afgelopen jaren hebben we tijdens hartje zomer bij hoge temperaturen en hittestress vele positieve ervaringen opgedaan met de inzet van 100% runderbiest van SCCL. Dit product bevat geen melk-, wei- of eipoeder en zit uiteraard vol biestvet; de belangrijkste energiebron voor het pasgeboren kalf. Deze factoren hebben een positieve invloed op de overlevingskans, gezondheid, groei en toekomstige productiviteit van het kalf. Lees alles over deze biestvervanger in ons kennisartikel: Biestvervanger met maar één ingrediënt: biest!

Meer lezen over biest? Lees ook ons blog: "Biest: de 'gouden sleutel' voor een gezonde start".

Wil je meer weten over Quality Calf?

Neem gerust contact op

Gerelateerde blogs

Blog overzicht
Quality Calf kalf isolated Staand

Duurzame kalveropfok met maximaal rendement

Wij bieden een unieke combinatie van advies op maat en private label producten

Onze unieke werkwijze